Alumnin kynästä 2/3

Reettorialumni Mariella Koivula valmistui viestinnästä syksyllä 2020. Uransa ensimmäisinä vuosina hän on työskennellyt viestinnän, HR:n ja markkinoinnin työtehtävien parissa. Seuraavaksi hän suuntaa kohti unelmiaan ja etsii vanhempainvapaan loppuessa työtä työnhaun valmentajana.

Tässä kolmiosaisessa postaussarjassa Mariella jakaa omat vinkkinsä työnhakuun opiskelujen loppuvaiheeseen, uran ensimetreille. Toinen postaus käsittelee avun hakemisen tärkeyttä ja hyödyllisyyttä osana työnhakua.

Hanki apua!

Työllistyminen voi olla pelottava aihe opintojen loppusuoran häämöttäessä. Gradu painaa päälle samaan aikaan kun pitäisi ihan tosissaan aktivoitua työnhakijana ja loikka opiskelujen teoreettisesta maailmasta käytännön todellisuuteen voi tuntua valtavalta. Haaveilen siitä, ettei yhdenkään työelämään siirtyvän tarvitsisi jäädä työnhaussa yksin, joten ajattelin jakaa ajatuksiani muiden ihmisten hyödyntämiseen työllistymisen edistämisessä.

Ota yhteyttä mielenkiintoisiin asiantuntijoihin. Verkostoituminen ei lähtökohtaisena ajatuksena puhuttele läheskään meitä kaikkia, mutta sen voi kuitenkin ajatella myös ihan vain rehellisenä avun pyytämisenä.

Useimmat asiantuntijat auttavat nuorempiaan mielellään, ja moni kokee imartelevana toisen kiinnostuksen omaa uraa kohtaan. Jos sinulla ei valmiiksi ole tuttuja tai tutuntuttuja, joiden urapolusta olisit kiinnostunut tai joiden yritystietoudesta voisi olla sinulle hyötyä, etsi heitä linkkarista. Itse sain Pirkanmaalta töitä etsiessäni tutulta listan tamperelaisista HR-alalta työskentelevistä hyvistä tyypeistä, joita sitten pyysin lounaalle ihan vain siinä hengessä, että mielelläni kuulisin alan kentästä lisää.

Olin näillä lounailla tietysti aivan täysin paniikissa. Tiesin käsitteiden tasolla mistä olen kiinnostunut, mutta en mitään sen enempää. Se ei haitannut yhtään mitään. Sain hyvän vastaanoton ja pääsin harjoittelemaan jännittäviä työhön liittyviä keskusteluita, mistä oli valtava hyöty myöhemmin työhaastattelussa.

Harkitse valmennusta tai vaikka vertaistukiryhmää. Itse olen ollut kahdella eri työnhakukurssilla. Vaikka koen työnhaun perusteiden olevan hallussa ja eri työnhakudokumenttien rakentelun mukavaksi puuhaksi, kurssit ovat tukeneet aikaansaamista ja antaneet uusia työkaluja sekä ideoita.

Puhu työnhausta avoimesti. Toivoisin, ettei vähäistä työkokemusta tai vaikkapa työttömyyttä tarvitsisi piilotella, vaan että jokainen voisi olla rehellisesti sitä, mitä missäkin elämänvaiheessa on. Siksi haluan kannustaa kaikki avoimeen työnhakupuheeseen. 

Työnhausta jutteleminen eri ihmisten kanssa on loistava tapa saada apua muutoin helposti yksinäiseen prosessiin. Avoimuus saattaa tehdä itsestä haavoittuvaisen (itse olen esimerkiksi saanut kuulla, ettei koulutuksellani voi työllistyä, kun kommentoija ei tunnistanut osaamistani), mutta todennäköisemmin se voi tuoda mukanaan yllättäviä mahdollisuuksia tai vähintäänkin uusia näkökulmia.

Tärkeintä on, ettei urakan kanssa jäisi kokonaan yksin. Viimeisessä postauksessa käsittelen sitä, miten työnhaussa voi omaa persoonaa hyödyntäen erottua muista hakijoista.

Terveisin,

Mariella Koivula

Scroll to Top