Viestinnän opinnot

Tampereen yliopiston viestinnän opintosuunnan opetuksen ja tutkimuksen painopiste on ihmisten välisessä vuorovaikutuksessa ja viestintäprosesseissa. Vuorovaikutusta tarkastellaan henkilökohtaisissa ihmissuhteissa, erilaisissa ryhmissä, organisaatioissa ja kulttuureissa sekä yhteiskunnallisella tasolla. Tieteenalan ydintä ovat kahdenkeskiset keskustelut, ryhmäviestintä, mediavälitteinen viestintä sekä erilaiset esiintymis- ja puhetilanteet. Opintosuuntamme kurssien sisältöjä ovat esimerkiksi poliittinen viestintä, kuuntelemisen tutkimus, medioitu interpersonaalinen viestintä, viestintä hyvinvoinnin edistäjänä sekä ammatillinen vuorovaikutus.

Viestinnän opintosuunta on yksi viestinnän monitieteisen koulutuksen opintosuunnista journalistiikan, informaatiotutkimuksen ja mediatutkimuksen opintosuuntien ohella. Kaikilla opintosuunnilla on yhteiset viestinnän monitieteisen koulutuksen perusopinnot sekä aineopinnoissa yhteinen opintojakso työelämä- ja asiantuntijuusprojekti. Muuten jokaisella opintosuunnalla on omat aineopinnot ja syventävät opinnot. Viestinnän opiskelijoista tulee viestinnän moniosaajia viestinnän ja vuorovaikutuksen ilmiöiden näkökulmasta. Oman koulutuksen opintojen ohella voi hyödyntää laajasti Tampereen korkeakouluyhteisön opetustarjontaa. Opintoihin kuuluu runsaasti vapaasti valittavia opintoja, ja vapaan sivuaineoikeuden ansiosta voit opiskella laajasti eri alojen kursseja.

Opintojen sisältö

Viestinnän opinnot perustuvat vuorovaikutuksen teorioihin ja tutkimukseen. Kursseista löytyy kuitenkin myös käytännön harjoituksia esimerkiksi ryhmäviestinnästä ja esiintymisestä, joten viestinnän opintosuunnasta valmistuneella on valmiudet analysoida ja arvioida erilaisia vuorovaikutustilanteita sekä viestiä niissä tehokkaasti ja tarkoituksenmukaisesti viestinnän eettisiä periaatteita noudattaen. Lisäksi viestinnän ammattilaiset osaavat soveltaa viestinnällistä tietoa eri ammattitehtävien edellyttämällä tavalla esimerkiksi konsultoinnissa, työyhteisön kehittämisessä, tiedottamisessa, PR-tehtävissä tai ihmissuhdetyössä. Käytännön osaamisessa auttaa myös opintoihin kuuluva harjoittelu.

Viestinnän monitieteisessä koulutuksessa kansainvälistä osaamista on mahdollista hankkia kansainvälistä osaamista tarkastelevilla opintojaksoilla ja esimerkiksi osallistumalla opiskelijavaihtoon, harjoitteluun ulkomailla tai kansainvälisten opiskelijoiden tuutortoimintaan.

Viestinnän monitieteisen koulutuksen opetussuunnitelmassa kuvataan koulutuksen tavoitteet, rakenne ja sisältö. Lukuvuosittaiset opetustiedot eli kurssien ajoituksia voi tarkastella selaamalla opetustarjontaa.

Kandidaattiohjelma ja sen opetussuunnitelma:

Tutustu viestinnän monitieteiseen kandidaattiohjelmaan

Tutustu kandidaattiohjelman opetussuunnitelmaan

Maisteriohjelma ja sen opetussuunnitelma:

Tutustu viestinnän maisteriohjelmaan

Tutustu maisteriohjelman opetussuunnitelmaan

Uramahdollisuudet

Viestinnästä valmistuneet viestinnän ja vuorovaikutuksen asiantuntijat työllistyvät esimerkiksi viestintä- ja henkilöstöosastoille ja viestintätoimistoihin, opetus- ja konsultointitehtäviin, erilaisten organisaatioiden suunnittelu- ja kehitystehtäviin, tiedotustehtäviin sekä tutkijoiksi. Mahdollisuudet ovat laajat, ja vapaasti valittavilla opinnoilla on suuri merkitys oman uran suuntaamisessa.

Scroll to Top