Alumnin kynästä 1/3

Reettorialumni Mariella Koivula valmistui viestinnästä syksyllä 2020. Uransa ensimmäisinä vuosina hän on työskennellyt viestinnän, HR:n ja markkinoinnin työtehtävien parissa. Seuraavaksi hän suuntaa kohti unelmiaan ja etsii vanhempainvapaan loppuessa työtä työnhaun valmentajana.

Tässä kolmiosaisessa postaussarjassa Mariella jakaa omat vinkkinsä työnhakuun opiskelujen loppuvaiheeseen, uran ensimetreille. Ensimmäinen postaus käsittelee oman osaamisen kartoittamisen ja omien kiinnostuksen kohteiden määrittelyä.

Työnhaussa kaiken lähtökohta on itsetuntemus. Eräs itseäni fiksumpi työvalmentaja sanoi, että itsetuntemus työnhaussa jakautuu kahteen osaan: sen miettimiseen, mihin itse on sopiva ja toisaalta sen ymmärtämiseen, mistä itse on kiinnostunut.

Monella opiskelijalla ei opintojen loppuvaiheessa ja ekan oman alan työpaikan haun ollessa ajankohtaista ole vielä juurikaan työkokemusta. Tässä kohtaa kaikki mahdollinen kokemus ihan mistä tahansa on arvokasta! Opintojen aikana ihan oikeasti kannattaa haalia cv:hen rivejä ainejärjestöhommista tai vaikka vapaaehtoistöistä tutkimuskonferensseissa. Kaikki kokemus myös auttaa näkemään ainakin palasia siitä, mikä itseä kiinnostaa ja mistä löytää merkitystä.

Kartoita oma osaamisesi. Oman osaamisen kartoittaminen on iso urakka, jota varten tulee möyhäistä ja kirjoittaa auki oma opiskeluhistoria, menneet työpaikat, vapaaehtois- ja luottamustoimet, harrastukset ja oman persoonan vahvuudet. Moni lähtee ensimmäisenä tuskaisesti miettimään linkkariin sopivaa headlinea, vaikka sen voi tiivistää vasta kartoitustyön lopuksi, oman suunnan löydyttyä.

Itse rakennan tällä hetkellä oman osaamiseni ja vahvuuksieni materiaalipankkia, josta voin jatkossa napata esimerkiksi linkkariin ja jokaiseen erikseen kohdennettavaan työhakemukseen sopivat sisällöt ilman, että kaikki tarvitsee aloittaa joka kerta alusta.

Tässä yksi tapa oman osaamisen kartoittamiseen:

  • Kirjaa post it -lapuille ylös kaikki mitä osaat, kaikki mitä olet tehnyt sekä omat vahvuutesi
  • Kun ideointi on valmis, jaottele osaamisesi vaikka Exceliin tai Wordiin ja kirjoita auki missä olet kerryttänyt kokemuksesi. 
  • Kirjoita jokaiseen kohtaan konkreettisia esimerkkejä, missä tilanteissa olet osoittanut esimerkiksi paineensietokykyä tai johtajuutta. Haastattelijoiden perustekniikkaan kuuluu esimerkkien kysyminen.

Pyydä kehuja. Jokainen meistä on aina osittain sokea omalle loistavuudelleen. Yksi parhaimpia saamiani työnhakuvinkkejä on pyytää kolmelta vanhalta kollegalta tai esimieheltä kolmen kohdan listaa siitä, minkälaista työskentely kanssani oli. Kehujen pyytäminen tuntuu monista kuumottavalta, mutta se on todellakin kuumottelun arvoista, sillä konkreettiset palautteet ovat iso tuki työnhaussa. Muiden mielipiteet itsestä tuovat uusia näkökulmia.

Unelmoi. Omat kiinnostuksen kohteet selkiintyvät usein jo osaamista ja vahvuuksia kartoitettaessa, mutta itse suosittelen silti kokeilemaan myös suunnitelmallista unelmointia.

Kartoita unelmiesi työpaikkaa monista eri näkökulmista. Millaiseen työyhteisöön haluat? Haluatko työskennellä startupissa, jossa paljon vapautta ja vastuuta, vai jossain rauhallisemmassa, ehkä hierarkisemmassa organisaatiossa? Mieti mitkä asiat tuovat sinulle merkitystä ja minkälaiset työtilanteet ovat tuoneet sinulle iloa.

Visuaaliselle tyypille toimii vaikka unelmakartan rakentaminen. Itse olen käyttänyt näitä kysymyksiä unelmoinnin tukena:

  1. Missä haluan päästä kehittymään?
  2. Millaiset ulkoiset puitteet: työmatka toimistolle, työpiste, etätyömahdollisuudet?
  3. Millainen palkka?
  4. Millainen työyhteisö? Millainen, ja minkä kokoinen organisaatio?
  5. Millainen tiimi? Millainen esimies?
  6. Mitä itse työ sisältää? Mikä siinä innostaa? Mikä tuo merkitystä, mikä iloa?
  7. Mitä omia arvoja pääsen työssä toteuttamaan?

Itse olen kokenut, että näiden ensimmäisten askelten haltuunoton myötä olo työnhaun suhteen on keventynyt huomattavasti. Seuraavissa postauksissa avaan sitä, miten työnhakuun saa apuja, sekä miten hakemuksillaan voi erottua muista hakijoista.

Terveisin,

Mariella Koivula

Scroll to Top