Categories
Työelämä

Käytännön oppeja työharjoittelusta: sisältö­suunnittelijana Voimistolla

Kun opiskelijoilta pyydetään palautetta kursseista Reettorikahveilla, yksi teema erottuu palautteiden joukosta selkeästi. Opiskelijat janoavat käytännönläheisiä tehtäviä ja he haluavat oppia työelämässä vaadittavia ’’kädentaitoja’’. Kun sain tietää pääseväni harjoitteluun Voimistolle, mikään ei olisi voinut lannistaa sitä innostusta, mikä valtasi sydämeni. Tiesin, että nyt pääsen koittamaan siipiäni ja tekemään viestinnän hommia. 

Valmistuin hiljattain kandiksi, eli harjoittelu ajoittui juuri sopivasti kolmannen ja neljännen vuoden väliseen kevääseen. Seuraavaksi tulen kertomaan Voimistolla työskentelystä, työtehtävistäni ja siitä, mitä harjoittelu antoi minulle tulevaisuutta ajatellen.

Työskentely Voimistolla

Takanani on kolme kuukautta työharjoittelussa sisältösuunnittelijana. Voimisto on vuorovaikutustoimisto, joka toimii kahdella paikkakunnalla: Tampereella ja Helsingissä. Pieni ja tehokas neljän hengen ydintiimimme työskentelee joustavasti ympäri Suomen, sillä emme ole sidottuina fyysiseen toimistotilaan. 

Vaikka toimistoihin paluu on ollut joillekin merkki ’’normaalin’’ arjen saapumisesta, niin etätyöskentely on kuitenkin Voimistolle osa normaalia arkea. On ollut silmiä avaavaa päästä töihin yritykseen, joka arvostaa joustavuutta sekä tuntien että etätyöskentelyn suhteen. Saan tehdä tunnit itselleni sopivimpana aikana, ja olen todennut, että perinteiset toimistoajat toimivat omalla kohdallani parhaiten.

Pyrimme mahdollisuuksien mukaan tapaamaan kasvokkain tiimin kesken, ja on ollut hienoa huomata, että Voimistolla ymmärretään kohdata ihmiset ihmisinä eikä vain työntekijöinä. Ohjaajani Olli Vainio ja muut tiimiläiset ovat pitäneet minusta hyvää huolta. He ovat järjestäneet minulle sparrailuhetkiä aina silloin, kun on löytynyt tyhjiä aukkoja kalenterista.

Kun ollaan etätöissä, on tosi tärkeää pitää huolta myös kevyemmästä höpöttelystä, joka tapahtuu yleensä kahvipöydässä. Tämän avuksi lanseerasimme harjoitteluni alussa yhteydenpitovälineen nimeltään ’’Päiväkirjahuone’’. Päiväkirjahuone on videopuhelu, johon on luotu jatkuva linkki. Vaikka olemme fyysisesti kaukana toisistamme, keskusteluyhteys on vain yhden klikkauksen päässä. Päiväkirjahuoneessa käydään läpi työasioita, autetaan toisiamme sekä vaihdetaan kuulumisia. 

Sisältösuunnittelijan työtehtävät

Voimisto halusi tarjota minulle mahdollisimman kattavan kokemuksen siitä, mitä viestinnän alalla työskentely voi olla. Talosta löytyy monenlaista osaamista esimerkiksi viestintä- ja vuorovaikutuskoulutukseen, video- ja äänituotantoon, graafiseen suunnitteluun sekä työnantajamielikuvaan liittyen. En jäänyt kahvinkeittäjäksi, vaan pääsin oman alan hommiin ja siinä ohessa tutustuin myös muiden työtehtäviin. 

Minut heitettiin syvään päätyyn turvaverkkojen kanssa ja sain opetella uimaan turvallisessa ympäristössä. Jokaisella tiimiläisellä on oma osaamisalueensa ja roolinsa, ja niin myös minulle alkoi muotoutumaan sellainen viikkojen kuluessa. Pääsin ottamaan vetovastuuta Voimiston oman viestinnän tekemisestä ja sisällöntuotannosta. Olen…

 • suunnitellut ja toteuttanut viestintäkonsepteja
 • työskennellyt tiiviisti sosiaalisen median ympärillä
 • pitänyt lankoja käsissä organisoimalla tiimin tekemistä ja kerättyä dataa
 • sparrannut asiakkaita somen käytössä
 • tutustunut vuorovaikutuskoulutusten suunnitteluun ja toteutukseen
 • kirjoittanut blogitekstejä ja haastatteluihin pohjautuvia tekstejä 
 • päässyt tutustumaan yrittäjyyteen

Olen huomannut, että viestinnän opinnoista ja omasta aktiivisuudesta on ollut hyötyä työharjoittelussa. Viestinnän opinnot kartuttavat viestintäosaamista ja akateemisia taitoja, joista on hyötyä työelämässä. Tietynlainen analyyttisyys ja kyky nähdä asioita monesta eri näkökulmasta ovat viestinnän tehtäviä ajatellen tärkeitä. Myöskään omasta aktiivisuudesta ei ole haittaa, eli jos olet esimerkiksi timanttinen somettaja, niin se auttaa sinua tietynlaisissa tehtävissä. Jokaisen viestijän tulisi kuitenkin osata kirjoittaa, joten nyt viimeistään on aika teroittaa kynät ja viilata kirjoitustaitoja. 

Mitä sain mukaani harjoittelusta? 

Voin kertoa, että palaan opintoihin vähintäänkin motivoituneena, sillä sain mukaani arvokasta kokemusta. Olen oppinut tunnistamaan opintojen ja työelämän yhtymäkohtia sekä sanoittamaan viestinnän tärkeyttä. Tämän lisäksi olen oppinut luottamaan omiin kykyihini ja tunnistamaan vahvuuksiani. 

Yksi tärkeimmistä mukaan tarttuneista opeista on se, että työelämässä on lähes välttämätöntä osata sanoittaa mitä arvoa tuotat osaamisellasi, palveluillasi tai tuotteillasi. Harjoittelussa sain tutustua viestinnän mittaamiseen sosiaalisen median analytiikan avulla. Toisinaan ihmisiin vetoavat luvut, jolloin on hyvä ymmärtää, miten analytiikka toimii – analytiikkaa voi hyödyntää tuotetun arvon havainnollistamiseen. Jos ymmärrät, mitä teet ja miksi sekä luotat itseesi, myös ympärillä olevat ihmiset ovat vakuuttuneempia. Kannattaa pyöritellä näitä asioita omassa mielessä ja miettiä, mitä arvoa tuotat osaamisellasi. Muista olla itsellesi armollinen, tämä varmuus kasvaa ajan kanssa, joten sinun ei tarvitse osata kaikkea heti. 

Nyt ymmärrän, miksi kaikki haluavat harjoitteluun. Se on unohtumaton kokemus, josta kannattaa ottaa kaikki irti. Jos harjoittelusi oli antoisa ja sinusta tuntuu, että löysit oman juttusi – onneksi olkoon! Mutta sekään ei haittaa, vaikka toteaisit, että tämä kyseinen työ ei ole sinun heiniäsi. Olet yhtä askelta lähempänä oman polun löytämistä. 

Vaihdan mielelläni ajatuksia kanssasi. Älä epäröi ottaa yhteyttä esimerkiksi Linkkarissa! Isot tsempit opiskeluihin ja työharjoitteluun. 

Terkuin,

Petra Brownie

Categories
Rehti

Enemmän duoo ku sooloo – Rehtin kevään kuulumiset

Kuvassa Rehtin päätoimittajat Vilma Romppainen ja Veera Niemelä. Kuvaaja: Reetta Sihto.

Kevätlukukausi alkoi allekirjoittaneella ravintola Puistossa kahvitellen päätoimittajakollegani Veeran kanssa suunnitellen ainejärjestölehti Rehtin sisältöjä ja suuria linjoja. Tunnelma oli täynnä odotusta ja suuria toiveita. Oli riemastuttavaa ja inspiroivaa heitellä ideoita ja lähteä toteuttamaan jotain kokonaan omaa perinteisestä ainejärjestölehdestä. Jo silloin koin, että meillä on selkeä yhteinen visio ja halu uudistaa lehteä. Muistan edelleen sen innostuksen ja pakokauhunsekaisen tunteen, kun oli aika lunastaa suuret lupaukset ja tehdä ne lehdet, joista olimme jo muutaman kuukauden puhuneet. 

Hallituskaudella 2022 on ensimmäistä kertaa kaksi päätoimittajaa yhden sijasta, minkä olen kokenut itse pelkästään positiiviseksi muutokseksi. Helposti tulee tässä suorituskeskeisessä yhteiskunnassa haalittua hommia käsien täydeltä ja vastuuta enemmän kuin yhdet hartiat jaksavat kannatella. Suuret vastuut voivat käydä nopeasti kuormittaviksi riippumatta kuinka leveät hartiat vastuunkantaja omaisi. Näin ollen on ollut ihanaa jakaa vastuuta ja tehdä yhdessä varsinkin, kun yhteistyö on ollut niin saumatonta. Hyvien tyyppien kanssa ei voi olla kuin hyviä hommia.  Myöskin elämässä voi tulla yllättäviäkin tilanteita, jotka vievät hetkellisesti resursseja niin on ollut helpottavaa tietää, että on joku kehen nojata tilanteen vaatiessa.  Yhteispäätoimittajuus on tuonut ainakin itselle siis turvaa ja antanut mahdollisuuden heittäytyä hommaan täysillä ilman pelkoa loppuun palamisesta. 

On vaikeaa sanoin kuvailla, kuinka suurta ylpeyttä tunnen kevään Rehtistä sekä meidän toimituksesta! Lehdestä tuli todella upea ja meidän näköisemme kokonaisuus, joka ehdottomasti lunastaa kaikki lupauksemme sekä omat toiveemme. Oli ilo nähdä, kuinka toimitus heittäytyi mukaan lehden tekoon ja kuinka paljon taitoa toimituksestamme löytyy! Reettorit pääsivät loistamaan juttujen kirjoittamisessa, suunnittelussa sekä valokuvauksessa ja pakko antaa erityismaininta meidän taittajille. Kannattaa siis käydä ehdottomasti kurkkaamassa lehteä ”Rehti”-kohdasta, jos et vielä ole käynyt! Omasi voit hakea myös Retokodista, jos niitä on vielä. Pakko myös kehua vielä meitä toimituksen luotseja! Projekti ja uudistukset onnistuivat uskomattoman hyvin ja pakka pysyi kasassa, vaikka vastaavasta projektista ei kokemusta ollutkaan. 

Kevään projekti tuli toukokuussa päätökseen ja valehtelisin jos väittäisin, että en pientä ilon kiljahdusta olisi sen myötä päästänyt. Projekti on ollut ihana ja erittäin opettavainen, sillä minulla ei ollut hajuakaan kuinka paljon yhden lehden tekeminen vaatii pientä ja suurta tekemistä sekä säätöä. Kuitenkin on ollut ilo tehdä ja säätää toimituksen kanssa yhdessä. Yhteispäätoimittajuuden ja yhteisöllisen toimituksen myötä ei ole ollut orpo olo kaiken keskellä. Vaikka meillä olikin keväällä hurjan hauskaa, niin nyt on Rehtin aika jäädä kesälomalle ja palataan asiaan syssymmällä! 

Kiitokset vielä toimitukselle ja erityisesti Veeralle!

Rehtin toinen päätoimittaja 

Vilma Romppainen

Categories
Hallitus Toiminta ja tapahtumat

Kokouskuulumiset 2/2022

Kokouskuulumiset 23.5.2022

Helou!

Nyt kun ollaan jo päästy kesäloma(tai kesätyö)tunnelmaan on hyvä hetki katsoa taakse kulunutta kevättä kokouskuulumisten muodossa. Meillä onkin ollut aika vauhdikas kevät, johon on sisältänyt paljon huikeita tapahtumia sekä muita projekteja.

Vaikka tapahtumien makuun päästiin vasta maaliskuun alussa rajoitusten höllentyessä, oli kevät silti tapahtumarikas. Se on pitänyt sisällään muun muassa kahdet sitsit kolmen eri ainejärjestön kanssa, koko Suomen viestinnän opiskelijoiden huikean Ääniaallot -risteilyn, johon osallistui ennätysmäärä opiskelijoita, useita liikuntatapahtumia sekä kulttuuria niin Yle Perjantai -yhteislähtöjen kuin sitsilaulujen kirjoitusiltojen merkeissä. Puhumattakaan huikeasta wapputapahtumista, kuten Reettoreiden Wappubingosta ja VIP-Pesiksestä.

Mentorointiohjelma saatiin toteutettua kokonaisuudessaan ensimmäistä kertaa moneen vuoteen, siitä iso kiitos kauden 2021 sidosryhmävastaava Elisalle! Mentorointiohjelmasta ja siitä tulleesta palautteesta puhuttiin hallituksen kevään viimeisessä kokouksessa 5.5. Kokouksen pöytäkirja tulee luettavaksi nettisivuille, kun pääsemme taas kokoustamaan kasvokkain ja pöytäkirja hyväksytään kokouksessa.

Rehti-lehti julkaistiin tänä keväänä ensimmäistä kertaa kokonaan värillisenä. Lehti on kerrassaan upea ja sisältää paljon monipuolista asiaa. Päätoimittajat ovat tehneet huikeaa työtä lehden uudistamisessa ja toimittajaporukan luotsaamisessa. Uutta Rehtiä pääsee lukemaan nettisivuilta tai itselleen voi hakea oman fyysisen lehden Retokodista.

Lisäksi hallitus on tehnyt ahkerasti töitä uuden sitsilaulukirjapainoksen eteen, jotta ensi syksyn fuksit saavat uunituoreet kirjat osaksi alkavaa opiskelijaelämäänsä. Kirjan ostamista voi suositella myös vanhoille opiskelijoille, sillä sinne on lisätty runsaasti uusia lauluja sekä säkeistöjä vanhoihin lauluihin.

Fukseista puheenollen, myös tuutorointitoiminta on lähtenyt hyvin käyntiin. Tuutoreiden valinnassa käytettiin ensimmäistä kertaa myös haastattelua ja tuutorivastaava Marimilla onkin saanut koottua huikean porukan. Tuutorit ovat jo ehtineet koota ja lähettää Tsemppipaketin viestintään hakeneille ehkä tuleville opiskelijoille.

Reettorit ry on luonut itselleen huikeaa mainetta myös TikTokin puolella. TikTok on Reettorit ry:n viestintäkanavista se epävirallisin, mutta myös asiapitoista sisältöä löytyy. Kuka tahansa voi ideoida julkaistavia videoita ja niitä laitetaankin jakoon hyvin pienellä kynnyksellä. Viraalihitiksi nousi myös haalarimerkkikisan Nätti ja hyvä panee -haalarimerkki, jonka tilauslomake Facebookin Haalarimerkkitorilla jouduttiin sulkemaan ennen aikaisesti tilausten volyymin vuoksi. Hallitus pääseekin kesän aikana myös postitushommiin, kun merkit lähetetään tilaajilleen. Merkkejä on tilattu myös runsaasti ylimääräistä, joten myös jäsenistö voi vielä lunastaa niitä itselleen.

Nyt myös sihteeri lähtee kesälaitumille ja toivottaa kaikille oikein ihanaa kesää täynnä seikkailuja, kuutamouinteja ja päiväunia auringonpaisteessa!

Nähdään taas syksyllä,

Maiju, Reettoreiden sihteeri ja kulttuurivastaava 2022

Categories
Hallitus

Hallitus 2022 esittäytyy osa 2

Tässä julkaisussa jatketaan vielä vuoden 2022 hallituksen ja toimihenkilöiden esittelyä. Nyt vuorossa viimeiset seitsemän jäsentä.

Mari Juvani, kansainvälisyys- ja viestintävastaava

Hellou! Mä oon Mari, toisen vuoden reettori. Toimin vuonna 2021 Reettoreiden vujutoiMarina ja tälle vuodelle oon tehny sitten upgraden hallitukseen virallisesti viestintä- ja kv-vastaavan pestien merkeissä! Tehään viestintähommia meidän ihanan tiimin eli Vilhelmiinan ja Åsan kanssa ja kv-vastaavana mulla on excun suunnittelemisessa upea excutiimi tukena. Vapaa-ajalla oon innokas matkustelija (tällä hetkellä kirjoitan tätä Lontoosta käsin!) ja toivoisin, että pääsisin vielä joku päivä käymään maailman jokaisessa maassa. Koti-Tampereella taas mun mielestä paras asia on ehottomasti aktiivinen opiskelijaelämä!

Åsa Pihlström, sidosryhmä- ja viestintävastaava

Heippa! Olen Åsa, ensimmäisen vuoden reettori ja ensimmäistä kertaa myös hallituksessa mukana. Innostuin hallitustoiminnasta opintojen alussa, joten oli ihan mahtavaa päästä heti mukaan tähän järjestöpöhinään. Toimin tällä kaudella sidosryhmävastaavana sekä yhtenä viestintävastaavista yhdessä Marin ja Vilhelmiinan kanssa. Sidosryhmävastaavana mun tehtäviin kuuluu työelämäyhteyksien ylläpitäminen sekä tähän liittyvien tapahtumien järjestäminen, kuten alumnikampanja ja mentorointiohjelma. Viestintävastaavana mun alkuvuosi on pyörinyt erityisesti jäsenistömme uutiskirjeen ympärillä, jonka lisäksi suunnitellaan yhdessä erilaisia julkaisuja someen. Mun vapaa-aika kuluu suurilta osin urheilun, ystävien sekä musiikin äärellä.

Vilhelmiina Kivioja, koulutuspoliittinen- ja viestintävastaava

Heips! Olen Vilhelmiina, kolmannen vuoden reettori ja toista vuotta mukana hallituksessa! Kaudella 22 jatkan kopon tehtävissä ja uutena aluevaltauksena itselläni on viestintävastaavan pesti yhdessä Åsan ja Marin kanssa. Kopona järjestän kerran periodissa Reettorikahvit ja huolehdin yleisesti opiskelijoidemme edunvalvonnasta. Viestintävastaavien kanssa pyöritämme Reettoreiden somekanavia sekä vastaamme sisäisestä viestinnästä. Ainejärjestötoiminnan lisäksi mun sydän sykkii ystäville, jokapoika-paidoille, kirjoille, aamukahville, kukkakimpuille ja punaiselle huulipunalle.

Heini Maula, tapahtumavastaava

Heippati hei! Oon Heini, kolmannen vuoden viestinnän opiskelija ja tää hallituskausi on jo mun kolmas kausi reettorihallituksessa. Viime kaudella innostuin toden teolla tapahtumien järjestämisestä ja kappas, nyt löysinkin itseni vastaamassa tän vuoden reettoritapahtumista. Järjestetään yhdessä Reetan, tapahtumavastaavakollegan, kanssa reettoreille huikeita tapahtumia aina rennommista matalan kynnyksen tapahtumista isoihin biletapahtumiin. Omia lempparitapahtumia on sitsit, leipomisillat ja peli-illat, veikkaan kyllä, että tulevat Ääniaallotkin tulee jäämään tapahtumien top-listalle aika korkeelle – Wappua unohtamatta. Tällä hetkellä vapaa-ajalla on kiva lähteä lähiladuille hiihtämään tai käpertyä sohvalle katsomaan leffaa hyvien herkkujen kanssa.

Reetta Sihto, ympäristö- ja tapahtumavastaava

Moi! Mä oon Reetta, ensimmäisen vuoden reettori ja tän vuoden hallituksessa toinen tapahtumavastaavista sekä ympäristövastaava. Vastaan siis Heinin kanssa tapahtumista ja ympäristövastaavana Retokodista ja mm. tapahtumien ympäristönäkökulmasta. Halusin mukaan hallitustoimintaan, koska Reettorit on mahtava ainejärjestö ja halusin ehdottomasti vielä enemmän mukaan toimintaan. Oon todella innoissani kaikesta tulevasta ja erityisesti Wappu ja tapahtumat muiden järjestöjen kanssa inspiroivat tällä hetkellä! Ei-ainejärjestöelämässä tällä hetkellä parasta ovat käsityöt, huonekasvit, kiipeily ja Brooklyn Nine-Ninen bingeäminen. Ps. Julli on paras Reettori <3

Vilma Romppainen, Rehtin päätoimittaja

Moi! Mie oon Vilma, oon toisen vuoden reettori ja nyt ekaa kertaa mukana Reettoreiden hallituspöhinöissä. Oon nyt Veeran kanssa paiskinut päätoimittajan hommia tän kevään ja jaksetaan syksyllä uuden numeron parissa (!!) Parasta pestissä on ollut yhteistyö Veeran kanssa ja projektiluontoisuus. Nautin projekteista, jotka saa tehdä ja suunnitella kokonaan alusta loppuun, joten Rehtin päätoimittaminen on ollut minulle täydellinen pesti! Projektien lisäksi intohimojani ovat pallopelit, Brooklyn99-sarja sekä pötköttäminen.

Veera Niemelä, Rehtin päätoimittaja

Moikka! Mä oon Veera, tokan vuoden reettori ja Rehtin päätoimittaja yhdessä Vilman kanssa (kannattaa käydä tsekkaamassa kevään numero!) Tässä pestissä parasta on ollut hyvistä ideoista innostuminen ja yhteistyö Vilman ja toimituksen kanssa. Vapaa-ajalla tykkään lueskella ja tanssia. Mun lempparijuttuja tällä hetkellä on pyöräileminen, lomailu ja kesäsuunnitelmien tekeminen!

Categories
Hallitus

Hallitus 2022 esittäytyy osa 1

Tervetuloa seuraamaan vuoden 2022 hallituksen ja toimihenkilöiden esittelyjä vielä täällä blogin puolella. Tässä julkaisussa käydään läpi ensimmäiset kuusi jäsentä.

Ingá Ryhänen, puheenjohtaja

Moikka! Oon Ingá, kolmannen vuoden reettori ja myös kolmannen vuoden hallituslainen. Nämä hommat ovat todella vieneet mukanaan ja kaudella 22 onkin ihanaa hääräillä tämän mahtavan porukan kanssa! Puheenjohtajana pidän huolta, että niin hallituksen kuin myös yhdistyksen kokoukset sujuvat mallikkaasti sekä pysyn kärryillä tämän ainejärjestön toiminnan kokonaiskuvasta parhaani mukaan. Oon tosi utelias tyyppi ja tästä ominaisuudesta on kerrankin ollut hyötyä, sillä pj-hommissa saan ihan luvan kanssa tunkea nokkani kaikenlaisiin projekteihin ja kysellä hallituslaisten kuulumisia. Tykkään vesijuosta mummojen joukossa ja kuunnella true crime -podcasteja, elämän vastakohdat todella täydentävät toisiaan!

Neea Nenonen, varapuheenjohtaja ja yrityssuhdevastaava

Moikka! Mä oon Neea, toisen vuoden reettori ja tää on myös mun toinen kausi hallituksessa. Tänä vuonna toimin varapuheenjohtajana ja toisena yrityssuhdevastaavana. Oon siis apukätenä meidän PJ-Ingálle ja lisäksi Ellan kanssa hoidetaan Reettoreiden yritysyhteistyösopimuksia, kuten haalarimainoksia ja muita työelämäyhteistöitä. Luvassa on luultavasti uusia yhteistyömuotoja, joita ei ole ennen Reettoreilla nähty. 😉 Jos näissä hommissa hääräilyä ei oteta lukuun, niin tässä mun muutamia suosikkiasioita: sarjat, suklaa, valkoviini ja ulkoilu musiikkia kuunnellen. Ja ai niin, viime vuoden hallitusesittelyä mukaillen, oon edelleen Aarikan pässituotteiden fani ja unelmoin pässiveistoksesta.

Ella Tapanainen, yrityssuhde-, yhdenvertaisuus- ja sosiaalipoliittinen vastaava

Moikka! Mie oon Ella, toisen vuoden reettori ja ensimmäistä vuotta hallituksessa. Toimin toisena yrityssuhdevastaavana sekä yhdenvertaisuus- ja sosiaalipoliittisena vastaavana. Yrityssuhdevastaavana hoidetaan Neean kanssa suhteita yhteistyökumppaneihin ja ideoidaan uusia mahdollisia yhteistöitä. Sopona pyrin huolehtimaan, että kaikilla olisi mukava olla osa meidän toimintaa. Miun lempijuttuja on kesäillat terdellä, aivot narikkaan -realitysarjat, reissujen suunnittelu ja hyvässä lykyssä toteutus, treenaaminen ja hyvä ruoka. Uusin lisäys miun identiteettiin on koiraäiteys, josta oon nauttinut täysin rinnoin.

Jenna Ala-Rantala, rahastonhoitaja ja hyvinvointivastaava

Terve! Mä oon Jenna ja toimin meidän hallituksen rahastonhoitajana sekä hyvinvointivastaavana. Rahastonhoitajana vastaan meidän ainejärjestön taloudesta ja hyvinvointivastaavana järjestän opiskelijoiden hyvinvointia tukevia tapahtumia sekä pyöritän liikuntavuoroa. Oon myös toisen vuoden reettori ja lisäksi toista vuotta hallituksessa mukana. Persoonana oon aika rempseä ja humoristinen, mikä varmaan johtuu siitä, että oon Etelä-Pohjanmaalta kotoisin. Vapaa-aikani käytän pitkälti pesäpallon harrastamiseen ja puntilla käymiseen, mutta tykkään nykyään myös tehdä käsitöitä. Hauskana faktana voisin kertoa, että oon soutanut kirkkovenettä lukiossa!

Marimilla Hietava, tuutorivastaava

Moikka! Olen Marimilla, ekan vuoden reettori ja toimin tällä hallituskaudella tuutorivastaavana. Mun vastuualueena on siis tän vuoden tuutoritoiminta, josta oon jo nyt super innoissani! Tietenkään en tee kaikkea yksin ja meillä onkin koottuna mahtava porukka uusia tuutoreita, joiden kanssa suunnitellaan kivaa ohjelmaa ensi syksyksi. Loppuun vielä muutamat mun lempparit tällä hetkellä: kermaiset pastat, reality-sarjat, irtokarkit ja pitkät kävelylenkit.

Maiju Asuja, sihteeri ja kulttuurivastaava

​​Moikka! Mä oon Maiju, toisen vuoden reettori ja nyt toista vuotta hallituksessa. Tänä vuonna mun pesteinä on sihteeri ja kulttuurivastaava. Tällä hetkellä hallitustoiminnassa mua inspiroi kulttuurivastaavana erityisesti reettorikulttuurin kehittäminen. Mun arjen suosikkihetkiä on sunnuntai-illat kun täytän mun seuraavan viikon to do -listan. Listaihmisyyden lisäksi oon myös suuri muumifani ja omistan kaikki 104 Muumilaakson tarinoita -jaksoa sisältävän DVD-kokoelman. DVD-soitinta mulla ei kuitenkaan valitettavasti ole.

Jatketaan seuraavassa julkaisussa vielä lopuilla esittelyillä!

Categories
Alumnit Työelämä

Alumnin kynästä 3/3

Reettorialumni Mariella Koivula valmistui viestinnästä syksyllä 2020. Uransa ensimmäisinä vuosina hän on työskennellyt viestinnän, HR:n ja markkinoinnin työtehtävien parissa. Seuraavaksi hän suuntaa kohti unelmiaan ja etsii vanhempainvapaan loppuessa työtä työnhaun valmentajana.

Tässä kolmiosaisessa postaussarjassa Mariella jakaa omat vinkkinsä työnhakuun opiskelujen loppuvaiheeseen, uran ensimetreille. Sarjan kolmas postaus käsittelee työnantajatietouden tärkeyttä sekä luovuuden merkitystä työnhakudokumentteja rakentaessa.

Pistä asiantunteva luovuus peliin – ja pidä hauskaa!

Tunne kohdeyleisösi. Työnhaussa yhtä tärkeää kuin itsetuntemus on hakukohteiden kartoittaminen.

Voit esimerkiksi hyödyntää LinkedIniä: tutkia sellaisia yrityksiä joihin haluaisit töihin, lähestyä heidän työntekijöitään verkostoitumispyynnöillä (laita aina myös personoitu viesti ja kerro, mikä vaikka toisen profiilissa herätty mielenkiinnon), käydä lounailla, postailla tällä tavoin aidosti rakennetulle verkostolle ja lopulta, kun aika on kypsä, julkaista työnhakuvideon.

Toisille tällainen työskentely ei sovi, mutta kohdeyleisö täytyy silti tuntea. Voit hyödyntää Googlea, eri medioita, yritysten nettisivuja – mitä ikinä keksitkin, kohtaamatta yhtään ihmistä.

Ihmisiin ja organisaatioihin tutustumalla voi myös puolivahingossa löytää piilotyöpaikkoja.

Piilotyöpaikkojen käsite voi tuntua masentavalta – miten niitä piilottelevia töitä voi löytää? Siksi itse puhun mieluummin tarvetyöpaikoista (käsite ei ole omani, vaan nappasin sen vuosia sitten Kumouksen työnhakukurssilta) – monessa yrityksessä on tarpeita, joihin työnantajat mielellään ottaisivat ratkaisun tarjottimella. Jos onnistuu tarjoamaan itseään työntekijäksi tällaiseen tarpeeseen, saa aika varmasti töitä. Jokaisen rekrytoijan unelma on päästä avoimen työpaikan ilmoittamisen mukanaan tuomasta vaivasta.

Älä tyydy pelkkään tekstiin. Tee hakemuksia esimerkiksi PowerPointilla tai Google Slidella, lyhyitä videoita, visuaalisia CV:itä. Anna persoonasi näkyä, ole juuri sellainen kuin itse olet! Sinun ei tarvitse olla mitään muuta. Löydä tavat, mitkä ovat vähemmän kuumottavia ja tuntuvat luontevilta. Esimerkiksi videota voit kuvata metsäkävelyllä, mikäli se organisaatioon sopii (jos organisaatio henkii asiantuntijuutta pönöttämällä, silloin tulee pönöttää – kunhan se on sinullekin luontevaa).

Jos työkokemuksesi ei ole vielä mittava, listaa osaamisesi taidot, vahvuudet ja osaaminen edellä. Avaa perusteluina missä olet taidot kehittänyt: harrastuksissa, vapaaehtoishommissa, opinnoissa.

Käytä kaikkia keinoja, millä vain voi saada haluamasi työnantajan huomion. Oma suurin googleonnistumiseni mahdollisti yhden työhakemuksen tekemisen yrityksen virallisella brändi-ilmeellä oikein värein, muodoin ja fontein. Kanneksi laitoin kuvan itsestäni tavoittelemassa käsilläni firman logoa. Pääsin työhaastatteluun ja sain työpaikan.

Kanavoimalla kiinnostavasta organisaatiosta tekemäsi tutkimustyön timanttiseen, räätälöityyn ja erottuvaan työhakemukseen, pääset työhaastatteluun. Ja kun pääset työhaastatteluun tilanteessa, missä tunnet itsesi ja olet jo hiukan hankkinut ymmärrystä siitä mitä työnantajat kaipaavat, päädyt todennäköisesti työhön, jossa viihdyt ja kehityt.

 • Vinkki: Älä kaihda “hanttihommia” – niissä voi olla mahdollisuus hyödyntää opintoja ja omaa ammattitaitoa ja kerryttää sellaista osaamista, jonka avulla pääsee kohti omia unelmia. Ekan oikean kesätyöpaikkani sopparia jatkettiin, kun otin vastaan toimiston remonttiprojektin koordinoimisen. Hoidin projektin omalla tavallani, enkä tyytynyt pelkästään remontin edistämiseen. Otin vastuun projektin sisäisestä viestinnästä, joten pääsin opettelemaan muutosjohtamista ja -viestintää. Lisäksi hyödynsin tilaisuuden lähteä kehittämään yhdessä työskentelemisen tapoja koko henkilöstön kesken, joten teetin mittavan kyselyn toimistolla ilmenevistä ongelmista ja fasilitoin työpajat, joissa haettiin yhdessä ratkaisuja. 

P.S. jos haluat jutella vaikka työnhausta, heitä viestiä ja verkostoitumispyyntöä Linkkarissa! https://www.linkedin.com/in/mariella-koivula/

Terveisin,

Mariella Koivula

Categories
Yhteishaku

Hei hakija, me tsempataan sua!

Ai että! Kevät on jo pitkällä ja pian on aika kesän ja rentoutumisen. Kuitenkin ennen lähtölaskentaa kesään suuntaa moni hakija katseensa jännittävään päivään, eli pääsykoepäivään, joka sijoittuu juuri kesän alkuun. Vuosi sitten itsekin odotin sitä päivää monenlaisin eri fiiliksin. Jännitys, pieni ahdistus ja tulevaisuuden epäselkeys sen kaiken innon ohella olivat isosti läsnä. Onkin tärkeää muistaa, että kaikki fiilikset ovat sallittuja, eikä yhtäkään niistä tarvitse kohdata yksin. Me halutaan tsempata meidän hakijoita niin paljon kuin mahdollista!

Me Tampereen yliopiston viestinnän ainejärjestön, eli Reettorit ry:n tuutorit ollaan tänäkin vuonna koottu meidän hakijoille TSEMPPIPAKETTI. Kyseinen paketti sisältää paljon hyödyllistä tietoa meidän ainejärjestön menosta, viestinnän opinnoista sekä Tampereesta opiskelijakaupunkina. Näiden lisäksi tarjoamme huikeaa vertaistukea ja vinkkejä pääsykokeeseen valmistautumiseen, sekä opiskelijoiden kokemuksia pääsykoekevääseen liittyen. Saat siis kattavan tietopaketin siitä, mikä sua voi odottaa jo mahdollisesti ensi syksynä. Paketin voi tilata ilmaiseksi 2.5.2022 asti. 

Ainejärjestön roolia ei hakuaikana tai ennen alkavia opintoja kannata muutenkaan unohtaa. Jos ei kaikilla, niin ainakin lähes jokaisella ainejärjestöllä on jokin sosiaalisen median alusta käytössä. Koska olemme viestinnän opiskelijoita, on meillä luonnollisesti kaikki somet hallussa. Olemme erittäin innokkaita ja aktiivisia jokaisessa niistä, joten ne kannattaa ottaa heti ekana haltuun. Niistä saa aidoimman kuvan siitä, millaista on olla reettori (spoiler alert: se on PARASTA!!) 

Esimerkiksi Instagramista ja Tik tokista meidät löytää nimellä @reettorit_ry 

Tässä vielä linkki tsemppipaketin tilaamiseen →

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeAU6gJVQy0E293_WMks0AU9P4xuSijUhyq6bvfFoQHi3VaXg/viewform

Ihanaa tulevaa kesää!

Toivoo,

 viime vuoden hakija ja nykyinen reettori Iida

Tässä reettoreita kesäisessä Koskipuistossa. Best!

Categories
Alumnit Työelämä

Alumnin kynästä 2/3

Reettorialumni Mariella Koivula valmistui viestinnästä syksyllä 2020. Uransa ensimmäisinä vuosina hän on työskennellyt viestinnän, HR:n ja markkinoinnin työtehtävien parissa. Seuraavaksi hän suuntaa kohti unelmiaan ja etsii vanhempainvapaan loppuessa työtä työnhaun valmentajana.

Tässä kolmiosaisessa postaussarjassa Mariella jakaa omat vinkkinsä työnhakuun opiskelujen loppuvaiheeseen, uran ensimetreille. Toinen postaus käsittelee avun hakemisen tärkeyttä ja hyödyllisyyttä osana työnhakua.

Hanki apua!

Työllistyminen voi olla pelottava aihe opintojen loppusuoran häämöttäessä. Gradu painaa päälle samaan aikaan kun pitäisi ihan tosissaan aktivoitua työnhakijana ja loikka opiskelujen teoreettisesta maailmasta käytännön todellisuuteen voi tuntua valtavalta. Haaveilen siitä, ettei yhdenkään työelämään siirtyvän tarvitsisi jäädä työnhaussa yksin, joten ajattelin jakaa ajatuksiani muiden ihmisten hyödyntämiseen työllistymisen edistämisessä.

Ota yhteyttä mielenkiintoisiin asiantuntijoihin. Verkostoituminen ei lähtökohtaisena ajatuksena puhuttele läheskään meitä kaikkia, mutta sen voi kuitenkin ajatella myös ihan vain rehellisenä avun pyytämisenä.

Useimmat asiantuntijat auttavat nuorempiaan mielellään, ja moni kokee imartelevana toisen kiinnostuksen omaa uraa kohtaan. Jos sinulla ei valmiiksi ole tuttuja tai tutuntuttuja, joiden urapolusta olisit kiinnostunut tai joiden yritystietoudesta voisi olla sinulle hyötyä, etsi heitä linkkarista. Itse sain Pirkanmaalta töitä etsiessäni tutulta listan tamperelaisista HR-alalta työskentelevistä hyvistä tyypeistä, joita sitten pyysin lounaalle ihan vain siinä hengessä, että mielelläni kuulisin alan kentästä lisää.

Olin näillä lounailla tietysti aivan täysin paniikissa. Tiesin käsitteiden tasolla mistä olen kiinnostunut, mutta en mitään sen enempää. Se ei haitannut yhtään mitään. Sain hyvän vastaanoton ja pääsin harjoittelemaan jännittäviä työhön liittyviä keskusteluita, mistä oli valtava hyöty myöhemmin työhaastattelussa.

Harkitse valmennusta tai vaikka vertaistukiryhmää. Itse olen ollut kahdella eri työnhakukurssilla. Vaikka koen työnhaun perusteiden olevan hallussa ja eri työnhakudokumenttien rakentelun mukavaksi puuhaksi, kurssit ovat tukeneet aikaansaamista ja antaneet uusia työkaluja sekä ideoita.

Puhu työnhausta avoimesti. Toivoisin, ettei vähäistä työkokemusta tai vaikkapa työttömyyttä tarvitsisi piilotella, vaan että jokainen voisi olla rehellisesti sitä, mitä missäkin elämänvaiheessa on. Siksi haluan kannustaa kaikki avoimeen työnhakupuheeseen. 

Työnhausta jutteleminen eri ihmisten kanssa on loistava tapa saada apua muutoin helposti yksinäiseen prosessiin. Avoimuus saattaa tehdä itsestä haavoittuvaisen (itse olen esimerkiksi saanut kuulla, ettei koulutuksellani voi työllistyä, kun kommentoija ei tunnistanut osaamistani), mutta todennäköisemmin se voi tuoda mukanaan yllättäviä mahdollisuuksia tai vähintäänkin uusia näkökulmia.

Tärkeintä on, ettei urakan kanssa jäisi kokonaan yksin. Viimeisessä postauksessa käsittelen sitä, miten työnhaussa voi omaa persoonaa hyödyntäen erottua muista hakijoista.

Terveisin,

Mariella Koivula

Categories
Alumnit Työelämä

Alumnin kynästä 1/3

Reettorialumni Mariella Koivula valmistui viestinnästä syksyllä 2020. Uransa ensimmäisinä vuosina hän on työskennellyt viestinnän, HR:n ja markkinoinnin työtehtävien parissa. Seuraavaksi hän suuntaa kohti unelmiaan ja etsii vanhempainvapaan loppuessa työtä työnhaun valmentajana.

Tässä kolmiosaisessa postaussarjassa Mariella jakaa omat vinkkinsä työnhakuun opiskelujen loppuvaiheeseen, uran ensimetreille. Ensimmäinen postaus käsittelee oman osaamisen kartoittamisen ja omien kiinnostuksen kohteiden määrittelyä.

Työnhaussa kaiken lähtökohta on itsetuntemus. Eräs itseäni fiksumpi työvalmentaja sanoi, että itsetuntemus työnhaussa jakautuu kahteen osaan: sen miettimiseen, mihin itse on sopiva ja toisaalta sen ymmärtämiseen, mistä itse on kiinnostunut.

Monella opiskelijalla ei opintojen loppuvaiheessa ja ekan oman alan työpaikan haun ollessa ajankohtaista ole vielä juurikaan työkokemusta. Tässä kohtaa kaikki mahdollinen kokemus ihan mistä tahansa on arvokasta! Opintojen aikana ihan oikeasti kannattaa haalia cv:hen rivejä ainejärjestöhommista tai vaikka vapaaehtoistöistä tutkimuskonferensseissa. Kaikki kokemus myös auttaa näkemään ainakin palasia siitä, mikä itseä kiinnostaa ja mistä löytää merkitystä.

Kartoita oma osaamisesi. Oman osaamisen kartoittaminen on iso urakka, jota varten tulee möyhäistä ja kirjoittaa auki oma opiskeluhistoria, menneet työpaikat, vapaaehtois- ja luottamustoimet, harrastukset ja oman persoonan vahvuudet. Moni lähtee ensimmäisenä tuskaisesti miettimään linkkariin sopivaa headlinea, vaikka sen voi tiivistää vasta kartoitustyön lopuksi, oman suunnan löydyttyä.

Itse rakennan tällä hetkellä oman osaamiseni ja vahvuuksieni materiaalipankkia, josta voin jatkossa napata esimerkiksi linkkariin ja jokaiseen erikseen kohdennettavaan työhakemukseen sopivat sisällöt ilman, että kaikki tarvitsee aloittaa joka kerta alusta.

Tässä yksi tapa oman osaamisen kartoittamiseen:

 • Kirjaa post it -lapuille ylös kaikki mitä osaat, kaikki mitä olet tehnyt sekä omat vahvuutesi
 • Kun ideointi on valmis, jaottele osaamisesi vaikka Exceliin tai Wordiin ja kirjoita auki missä olet kerryttänyt kokemuksesi. 
 • Kirjoita jokaiseen kohtaan konkreettisia esimerkkejä, missä tilanteissa olet osoittanut esimerkiksi paineensietokykyä tai johtajuutta. Haastattelijoiden perustekniikkaan kuuluu esimerkkien kysyminen.

Pyydä kehuja. Jokainen meistä on aina osittain sokea omalle loistavuudelleen. Yksi parhaimpia saamiani työnhakuvinkkejä on pyytää kolmelta vanhalta kollegalta tai esimieheltä kolmen kohdan listaa siitä, minkälaista työskentely kanssani oli. Kehujen pyytäminen tuntuu monista kuumottavalta, mutta se on todellakin kuumottelun arvoista, sillä konkreettiset palautteet ovat iso tuki työnhaussa. Muiden mielipiteet itsestä tuovat uusia näkökulmia.

Unelmoi. Omat kiinnostuksen kohteet selkiintyvät usein jo osaamista ja vahvuuksia kartoitettaessa, mutta itse suosittelen silti kokeilemaan myös suunnitelmallista unelmointia.

Kartoita unelmiesi työpaikkaa monista eri näkökulmista. Millaiseen työyhteisöön haluat? Haluatko työskennellä startupissa, jossa paljon vapautta ja vastuuta, vai jossain rauhallisemmassa, ehkä hierarkisemmassa organisaatiossa? Mieti mitkä asiat tuovat sinulle merkitystä ja minkälaiset työtilanteet ovat tuoneet sinulle iloa.

Visuaaliselle tyypille toimii vaikka unelmakartan rakentaminen. Itse olen käyttänyt näitä kysymyksiä unelmoinnin tukena:

 1. Missä haluan päästä kehittymään?
 2. Millaiset ulkoiset puitteet: työmatka toimistolle, työpiste, etätyömahdollisuudet?
 3. Millainen palkka?
 4. Millainen työyhteisö? Millainen, ja minkä kokoinen organisaatio?
 5. Millainen tiimi? Millainen esimies?
 6. Mitä itse työ sisältää? Mikä siinä innostaa? Mikä tuo merkitystä, mikä iloa?
 7. Mitä omia arvoja pääsen työssä toteuttamaan?

Itse olen kokenut, että näiden ensimmäisten askelten haltuunoton myötä olo työnhaun suhteen on keventynyt huomattavasti. Seuraavissa postauksissa avaan sitä, miten työnhakuun saa apuja, sekä miten hakemuksillaan voi erottua muista hakijoista.

Terveisin,

Mariella Koivula

Categories
Opiskelu Yhteishaku

Fuksin ajatuksia hausta ja ekasta vuodesta

Kaksisataaneljäkymmentäviisi (245) päivää sitten olen ottanut opiskelupaikan vastaan Tampereen Yliopiston viestinnästä. Yhteishaun alkaessa noin vuosi sitten olin vielä tuumannut lukion äidinkielenopettajalle, että minun on turha hakea, kun ei sinne pääse kuin 30 opiskelijaa. Tässä sitä kuitenkin ollaan ja voin vain todeta, että joskus unelmilla on tapana täyttyä.

Olen ollut viestintä painotteisella luokalla yläasteella, joten kiinnostus viestintään on alkanut jo ala-aste ikäisenä. Monet urahaaveet, joita minulla on, ovat liittyneet tähän alaan, joten tänne hakeminen on ollut ajatuksissani jo pitkään. Urahaaveitani ovat mm. viestinnän kouluttajana tai yrityksen viestintä vastaavana toimiminen. Viestintä sanana tai alana ei ollut minulle täysin selvillä, mutta jo ensimmäisen vuoden opinnot ovat avanneet sanaa ja alaa hurjasti. Mielestäni kaikista parasta on se, että opinnoista voi tehdä oman näköiset.

Fuksisyksy oli todella tapahtumatäyteinen, jonka ansiosta olemme fuksien kanssa ryhmäytyneet erittäin hyvin. Vanhemmat opiskelijat ovat myös tulleet tutuiksi ja yhteishenki on loistava Reettoreiden kesken. Opinnot ovat olleet mieleisiä ja jokaisessa periodissa olen käynyt yhden viestinnän kurssin. Opiskelu on myös miellyttävää ja innostavaa kun vihdoinkin pääsee opiskelemaan itseään kiinnostavaa alaa. Sivuaineet saa valita oman mielenkiinnon mukaan ja itse opiskelen ainakin kasvatustieteitä ja henkilöstöjohtamisen kokonaisuuden kandi opintoihini. En itse tiennyt vielä aloittaessani yhtään mitä sivuaineita haluaisin opiskella, joten ei syytä huoleen, vaikka itse olisit vielä aivan pallo hukassa siitä, mitä sivuaineet edes ovat.

Tsemppiä hakuun ja toivottavasti nähdään ensi syksynä!

Terveisin,

Tilda Sotka, fuksi 2021