Vaihdossa: Ida ja Jenna kertovat Ruotsista vaihtokohteena

Vaihtolukukausi ulkomailla on monille yliopistouran kohokohta. Useat tähtäävät Pohjoismaiden ulkopuolelle suuriin kaupunkeihin kokemaan aivan uusia kulttuureja ja elinpiirejä. Maat lähellä koti-Suomea jäävät valitettavan usein unholaan. Pohjoismaat ovat kuitenkin loistavia vaihtokohteita monesta syystä. Me, Ida Seluska ja Jenna Ala-Rantala, olemme vaihdossa Ruotsissa, ja haluamme kertoa miksi Ruotsi on hyvä vaihtokohde.

  1. Kulttuurien samankaltaisuus, yleisesti ja opiskelijapiireissä

Suomi ja Ruotsi ovat kulttuurisesti todella samanlaisia sekä yleisesti että opiskelijapiireissä. Katukuvassa vilisee haalarit, kaupassa ruisleipävalikoima ei ole rajoittunut vain yhteen merkkiin ja ryhmätöissä konflikteja vältellään viimeiseen asti. Kulttuurien samankaltaisuuden vuoksi kulttuurishokki on minimaalinen, jopa olematon. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että uusia kulttuurikokemuksia ei tulisi. Ruotsalaisilla on totta kai omia perinneruokia (surströmming ja lussekatter🤢), fika ei ole vain kahvihetki, se on elämäntapa, ja paikalliset soluasunnot ovat yleensä enemmän tai vähemmän kaoottisia käytäväasuntoja.

2. Turvallinen olo alusta alkaen, nopea sopeutuminen

Kulttuurin sekä elintasojen samankaltaisuuden takia Ruotsiin on todella helppo ja nopea sopeutua. Yleiset toimintatavat esimerkiksi julkisessa liikenteessä, ruokakaupoissa ja ravintoloissa ovat jo valmiiksi tuttuja, joten uusi arki voi alkaa vaivattomasti. Oman nopean sopeutumisen lisäksi on joskus jopa koomista seurata muiden vaihtareiden kokemia kulttuurishokkeja tai epätietoisuutta esimerkiksi alkoholinmyynnin rajoituksista tai sitä, että buffet-ravintoloissa tulee jokaisen maksaa ruuasta (perustuu tositapahtumiin). Lisäksi maiden samankaltaisuuden takia Ruotsissa voi kokea olonsa hyvinkin turvalliseksi jo alusta alkaen. Vaikka mediassa onkin ollut puhetta Ruotsin turvattomuudesta, on sitä havaittavissa lähinnä vain tietyillä alueilla suurimmissa kaupungeissa. Huvittavaa on, että ensimmäinen ja ainoa baarissa ahdistellut mies oli suomalainen.

3. Kielitaidon olemassaolo ja kehittyminen

Myös ruotsin kielen osaaminen helpottaa kulttuurishokkia. Jokaisella peruskoulusta valmistuneella suomalaisella on edes pienen pientä osaamista ruotsista, kiitos “pakkoruotsin”. On lohduttavaa, kun kauppareissulla ymmärrät tuoteselosteita ja kassatyöntekijää, ja rautatieasemalla kuulutukset eivät ole pelkkää sanahelinää. Toisaalta ruotsalaiset osaavat todella hyvin englantia, johon voi turvautua, jos ruotsin kielen puhuminen on itselle vaikeaa. Väärinymmärryksiä ja viestinnällisiä ongelmia voi tulla, mutta niiden todennäköisyys on paljon pienempi verrattuna moniin muihin maihin.

Ruotsin kielen taitojen kehittyminen on paljon tehokkaampaa ja helpompaa Ruotsissa kuin Suomessa. Kielitaidon kehittyminen on iso plussa, sillä ruotsi on oikeasti hyödyllinen kieli Suomessa, etenkin viestinnän alalla hallinnollisissa tehtävissä. Kielen hyvätasoinen osaaminen myös laajentaa työllistymismahdollisuuksia muihin Pohjoismaihin.

4. Matkustamisen helppous ja edullisuus

Matkustaminen Ruotsiin on suhteellisen edullista ja vaihtoehtoja on useita: lentäen, laivalla matkustaen tai autoillen. Siten omat läheiset ja kaverit voivat tulla vierailemaan vaihtokohteeseesi matalammalla kynnyksellä. Lisäksi myös koti-Suomessa vieraileminen on mahdollista. Lisäksi Ruotsista on helppo matkustaa junien tai bussien avulla muualle Eurooppaan, kuten Norjaan, Tanskaan ja Saksaan. Ruotsin isoimmat kaupungit ovat suhteellisen lähellä toisiaan, joten viikonloppu- tai jopa päiväreissut Ruotsin sisällä ovat vain muutaman tunnin päässä. Lisäksi lentäminen muihin Euroopan maihin on Tukholmasta ainakin edullisempaa mitä Helsingistä olisi. Örebrostakin voi lentää ihan parilla kympillä Lontooseen ja takaisin, ja Linköpingistä lähtee suoria lentoja Amsterdamiin!

Kurssien sijoittuminen vaihdon ajalle helpottaa matkustamista. Melkein kaikilla aloilla käydään yhtä kurssia kerrallaan aina viiden viikon ajan. Työmäärä ei siis tunnu kovinkaan suurelta ja antaa vapauksia matkustelulle.

Jos Ruotsi vaihtokohteena alkoi tämän postauksen jälkeen kiinnostaa, tässä hieman erottelua meidän kohteistamme Örebrosta ja Linköpingistä. Örebrossa on tarjolla useita kursseja englanniksi, mutta omia ruotsin kielen taitojaan voi myös testata esimerkiksi psykologian perusopintojen osalta. Lisäksi suurin osa opiskelijoista asuu Örebrossa kampuksella, mikä lisää yhteenkuuluvuuden tunnetta koko opiskelijayhteisöön. Kampukselta ja sen ympäristöstä löytyy tarvittavat tilat ja välineet lähes kaikkiin urheilulajeihin, joten edellytykset treenaamiselle on huikeat!

Linköpingin erikoisuus on kampuksien monipaikkaisuus. Monella Linköpingissä päätoimisesti opiskelevalla on ainakin yksi luento Norrköpingissä. Ja vaikka ei olisi, Norrköpingiin on helppo matkustaa ilmaisella kampusbussilla! Suurin osa opiskelijoista asuu Campus Vallan lähellä Rydissä. Ryd on kuin pieni Linköpingin sisäinen opiskelijakaupunki. Opiskelijaelämän tiivis keskittyminen yhdelle alueelle tuo paikalliset ja vaihtarit yhteen, mikä helpottaa tutustumista paikalliseen elämään. Etenkin teknisistä aloista ja EU:sta kiinnostuneet opiskelijat nauttivat varmasti Linköpingistä!

Hejdå!

Ida & Jenna

Scroll to Top