Käytännön oppeja työharjoittelusta: sisältö­suunnittelijana Voimistolla

Kun opiskelijoilta pyydetään palautetta kursseista Reettorikahveilla, yksi teema erottuu palautteiden joukosta selkeästi. Opiskelijat janoavat käytännönläheisiä tehtäviä ja he haluavat oppia työelämässä vaadittavia ’’kädentaitoja’’. Kun sain tietää pääseväni harjoitteluun Voimistolle, mikään ei olisi voinut lannistaa sitä innostusta, mikä valtasi sydämeni. Tiesin, että nyt pääsen koittamaan siipiäni ja tekemään viestinnän hommia. 

Valmistuin hiljattain kandiksi, eli harjoittelu ajoittui juuri sopivasti kolmannen ja neljännen vuoden väliseen kevääseen. Seuraavaksi tulen kertomaan Voimistolla työskentelystä, työtehtävistäni ja siitä, mitä harjoittelu antoi minulle tulevaisuutta ajatellen.

Työskentely Voimistolla

Takanani on kolme kuukautta työharjoittelussa sisältösuunnittelijana. Voimisto on vuorovaikutustoimisto, joka toimii kahdella paikkakunnalla: Tampereella ja Helsingissä. Pieni ja tehokas neljän hengen ydintiimimme työskentelee joustavasti ympäri Suomen, sillä emme ole sidottuina fyysiseen toimistotilaan. 

Vaikka toimistoihin paluu on ollut joillekin merkki ’’normaalin’’ arjen saapumisesta, niin etätyöskentely on kuitenkin Voimistolle osa normaalia arkea. On ollut silmiä avaavaa päästä töihin yritykseen, joka arvostaa joustavuutta sekä tuntien että etätyöskentelyn suhteen. Saan tehdä tunnit itselleni sopivimpana aikana, ja olen todennut, että perinteiset toimistoajat toimivat omalla kohdallani parhaiten.

Pyrimme mahdollisuuksien mukaan tapaamaan kasvokkain tiimin kesken, ja on ollut hienoa huomata, että Voimistolla ymmärretään kohdata ihmiset ihmisinä eikä vain työntekijöinä. Ohjaajani Olli Vainio ja muut tiimiläiset ovat pitäneet minusta hyvää huolta. He ovat järjestäneet minulle sparrailuhetkiä aina silloin, kun on löytynyt tyhjiä aukkoja kalenterista.

Kun ollaan etätöissä, on tosi tärkeää pitää huolta myös kevyemmästä höpöttelystä, joka tapahtuu yleensä kahvipöydässä. Tämän avuksi lanseerasimme harjoitteluni alussa yhteydenpitovälineen nimeltään ’’Päiväkirjahuone’’. Päiväkirjahuone on videopuhelu, johon on luotu jatkuva linkki. Vaikka olemme fyysisesti kaukana toisistamme, keskusteluyhteys on vain yhden klikkauksen päässä. Päiväkirjahuoneessa käydään läpi työasioita, autetaan toisiamme sekä vaihdetaan kuulumisia. 

Sisältösuunnittelijan työtehtävät

Voimisto halusi tarjota minulle mahdollisimman kattavan kokemuksen siitä, mitä viestinnän alalla työskentely voi olla. Talosta löytyy monenlaista osaamista esimerkiksi viestintä- ja vuorovaikutuskoulutukseen, video- ja äänituotantoon, graafiseen suunnitteluun sekä työnantajamielikuvaan liittyen. En jäänyt kahvinkeittäjäksi, vaan pääsin oman alan hommiin ja siinä ohessa tutustuin myös muiden työtehtäviin. 

Minut heitettiin syvään päätyyn turvaverkkojen kanssa ja sain opetella uimaan turvallisessa ympäristössä. Jokaisella tiimiläisellä on oma osaamisalueensa ja roolinsa, ja niin myös minulle alkoi muotoutumaan sellainen viikkojen kuluessa. Pääsin ottamaan vetovastuuta Voimiston oman viestinnän tekemisestä ja sisällöntuotannosta. Olen…

  • suunnitellut ja toteuttanut viestintäkonsepteja
  • työskennellyt tiiviisti sosiaalisen median ympärillä
  • pitänyt lankoja käsissä organisoimalla tiimin tekemistä ja kerättyä dataa
  • sparrannut asiakkaita somen käytössä
  • tutustunut vuorovaikutuskoulutusten suunnitteluun ja toteutukseen
  • kirjoittanut blogitekstejä ja haastatteluihin pohjautuvia tekstejä 
  • päässyt tutustumaan yrittäjyyteen

Olen huomannut, että viestinnän opinnoista ja omasta aktiivisuudesta on ollut hyötyä työharjoittelussa. Viestinnän opinnot kartuttavat viestintäosaamista ja akateemisia taitoja, joista on hyötyä työelämässä. Tietynlainen analyyttisyys ja kyky nähdä asioita monesta eri näkökulmasta ovat viestinnän tehtäviä ajatellen tärkeitä. Myöskään omasta aktiivisuudesta ei ole haittaa, eli jos olet esimerkiksi timanttinen somettaja, niin se auttaa sinua tietynlaisissa tehtävissä. Jokaisen viestijän tulisi kuitenkin osata kirjoittaa, joten nyt viimeistään on aika teroittaa kynät ja viilata kirjoitustaitoja. 

Mitä sain mukaani harjoittelusta? 

Voin kertoa, että palaan opintoihin vähintäänkin motivoituneena, sillä sain mukaani arvokasta kokemusta. Olen oppinut tunnistamaan opintojen ja työelämän yhtymäkohtia sekä sanoittamaan viestinnän tärkeyttä. Tämän lisäksi olen oppinut luottamaan omiin kykyihini ja tunnistamaan vahvuuksiani. 

Yksi tärkeimmistä mukaan tarttuneista opeista on se, että työelämässä on lähes välttämätöntä osata sanoittaa mitä arvoa tuotat osaamisellasi, palveluillasi tai tuotteillasi. Harjoittelussa sain tutustua viestinnän mittaamiseen sosiaalisen median analytiikan avulla. Toisinaan ihmisiin vetoavat luvut, jolloin on hyvä ymmärtää, miten analytiikka toimii – analytiikkaa voi hyödyntää tuotetun arvon havainnollistamiseen. Jos ymmärrät, mitä teet ja miksi sekä luotat itseesi, myös ympärillä olevat ihmiset ovat vakuuttuneempia. Kannattaa pyöritellä näitä asioita omassa mielessä ja miettiä, mitä arvoa tuotat osaamisellasi. Muista olla itsellesi armollinen, tämä varmuus kasvaa ajan kanssa, joten sinun ei tarvitse osata kaikkea heti. 

Nyt ymmärrän, miksi kaikki haluavat harjoitteluun. Se on unohtumaton kokemus, josta kannattaa ottaa kaikki irti. Jos harjoittelusi oli antoisa ja sinusta tuntuu, että löysit oman juttusi – onneksi olkoon! Mutta sekään ei haittaa, vaikka toteaisit, että tämä kyseinen työ ei ole sinun heiniäsi. Olet yhtä askelta lähempänä oman polun löytämistä. 

Vaihdan mielelläni ajatuksia kanssasi. Älä epäröi ottaa yhteyttä esimerkiksi Linkkarissa! Isot tsempit opiskeluihin ja työharjoitteluun. 

Terkuin,

Petra Brownie

Scroll to Top