Ajatuksia Reettoreiden ja Viestin yhteistyöwebinaarista

”Mikä susta tulee isona?” on harvinaisen tuttu ja ärsyttäväkin kysymys jokaiselle viestijälle. Mitä järkevää tuohon edes voisi vastata, kun viestijän mahdollisuudet ovat niin laajat? Lisäksi vastauksen miettimistä hankaloittaa positiivinen ongelma: viestinnän kentällä kiehtoo niin moni asia ja mahdollisuus.

Reettoreiden ja Viestin 1.4. järjestetyssä yhteistyöwebinaarissa ”Mikä minusta voisi tulla isona – oman jutun löytäminen viestinnän kentällä” etsittiin vastauksia tähän kysymykseen. Webinaarissa pohdittiin oman urapolun ja asiantuntijuuden rakentamista sekä omien mielenkiinnon kohteiden tunnistamista työelämässä. Miten omaa osaamista voisi lähteä kehittämään unelmiaan kohti jo opiskeluaikana ja miten sitä voisi sanoittaa paremmin? Edellä mainitut asiat olivat selvästi pohdittaneet monia reettoreita, sillä paikalle webinaariin kerääntyi huikea määrä osallistujia.

Viesti ry:n yhteisösuunnittelija Anni Haaparanta esitti kolme vinkkiä siihen, miten oman juttunsa voisi löytää.

Tieto ja toiminta. Jotta omaa urapolkuaan voisi lähteä suunnittelemaan, tulee ensin etsiä tietoa viestinnän alan mahdollisuuksista ja todellisuudesta. Kun on kerryttänyt tarpeeksi tietoa viestinnän alasta, omia kiinostuksen kohteitaan voi lähteä tavoittelemaan toimimalla. Webinaarissa käytiin läpi, millaisia mahdollisia työnantajasektoreita, ammattinimikkeitä ja asiantuntijuuden tasoja viestijälle on. Lisäksi Anni Haaparanta esitteli, millaista osaamista viestijältä usein odotetaan. Vaikka monille viestinnän opiskelijalle nämä asiat olivat tuttuja, oli ne hyvä kerrata, sillä kertaus auttoi varmasti hahmottamaan viestinnän alan mahdollisuuksia paremmin.

Itsereflektio ja tuntemus. Seuraava askel on reflektoida ja tunnistaa, mitkä asiat innostavat ja ovat itselle tärkeitä. On hyvä pohtia, mitä ylipäänsä haluaa työltään tai uraltaan. Webinaarin aikana tehtiin itsereflektioon ja tuntemukseen liittyvä harjoitus, jossa muutaman kysymyksen alle kirjoitettiin omaa tajunnanvirtaa minuutin ajan. Minuutti on lyhyt aika, mutta senkin aikana ehtii yllättävän paljon pohtimaan, mitä itse haluaa tehdä tulevaisuudessa. Webinaarissa esiteltiin myös toinen työkalu, jonka kysymysten avulla omaa urapolkuaan ja sen rakentamista voi pohtia.

Unelmointi. Lopulta kun omat kiinnostuksenkohteet ja vahvuudet ovat tiedossa, kannattaa itseään kiinnostavista asioita muodostaa unelmia. Unelmat kannattaa pilkkoa pienemmiksi ja konkreettisimmiksi tavoitteiksi, jotta ne on helpompi saavuttaa. On kuitenkin hyvä muistaa, että joskus unelmat muuttuvat tai niitä ei voi aina kyseisenä hetkenä saavuttaa – ja se on todella ok. Webinaarissa tehtiin myös unelmiin liittyvä harjoitus, jossa pohdittiin mahdollisia skenaarioita omalle tulevaisuudelle.

Suurkiitokset Viesti ry:lle ja Anni Haaparannalle webinaarin järjestämisestä. Webinaari antoi mukavan lisäboostin motivaatioon pohtia omia unelmiaan ja tavoitteitaan. Myös muut osallistujat jakoivat samankaltaisia ajatuksia. Tässä muutama palaute webinaarista kanssareettoreilta:

”Webinaarista jäi käteen paljon uutta näkökulmaa ja tietoa omaan urapolkuun ja sen löytämiseen.”

”Uusia vinkkejä tuli paljon siihen, kuinka voisi vielä syvällisemmin pohtia itseään ja omia kiinnostuksen kohteita. Kaikin puolin kiva tapahtuma!”

”Webinaari sisälsi jo ennestään tuttua asiaa, mutta myös paljon uutta. Päällimmäisenä fiiliksenä webinaarista jäi inspiroitunut olo ja halu pohtia omaa tulevaisuutta webinaarissa jaettujen vinkkien avulla.”

”Webinaari antoi mielenrauhaa. Oman urapolun rakentaminen ei enää ahdista, vaan nyt on ihanaa lähteä miettimään omia haaveita.”

Ennen kaikkea webinaari auttoi hahmottamaan, mitä kaikkea sitä voikaan tehdä! Enää ei tarvitse olla ihan niin hukassa, eikä työura viestinnän asiantuntijana tunnu ihan niin kaukaiselta. Ehkä jatkossa on myös helpompi vastata tämän kirjoituksen alussa mainittuun kysymykseen.

Viesti ry:n webinaarin banneri.

Valoisaa kevään jatkoa!

Toivottaa

Elisa Kähkönen

Reettoreiden varapuheenjohtaja & sidosryhmävastaava

Scroll to Top