Blogi

Kiinnostaako kaikki? Hae puheviestintään!

Kiinnostaako kaikki? Hae puheviestintään!

Moi! Mä olen Rosanna, 21-vuotias puheviestinnän fuksi. Olen myös Reettoreiden hallituksen viestintä- ja hyvinvointivastaava. Aloitin opiskelun viime syksynä täällä Tampereen yliopistolla.

Tänne Reettoreiden nettisivujen puolelle on saattanut eksyä tulevana keväänä puheviestintään hakijoita tai niitä, jotka vielä pohtivat minne/mitä sitä hakisi opiskelemaan. Tämän blogikirjoituksen myötä haluankin hieman avata omia kokemuksiani puheviestinnän opiskelusta juuri sinulle, jolla yhteishaku on vielä edessäpäin.

Olin aikaisemmin yläkoulussa ja lukiossa se tyyppi, joka oli kiinnostunut ihan kaikesta. Painotan, siis aivan kaikesta. Minua veti puoleensa psykologian mutkikkaat tutkimukset, historian merkittävät havinat, teatterin ja taiteiden luovuus ja yhteiskunnalliset ajankohtaiset asiat. Lista voisi jatkua lähes loputtomiin. Olin juuri se, joka innostui kaikesta ja vaihtoi unelma-ammattiaan kuukauden välein. Olisiko minusta toimittajaksi tai hyvinvointikouluttajaksi? Vai ehkäpä opettajaksi? Pohdinta raastoi ajatuksiani koska tuntui siltä, että kaikilla oli jo se oma juttu. Työpsykologi ja opinto-opettaja lohduttivat minua lukion viimeisillä metreillä rauhallisin elein: “Kyllä sinä nuori nainen paikkasi löydät”. 

Onneksi löysin puheviestinnän. Tämän mystisen tieteenalan, josta oli vain vähän tietoa suomeksi netissä ja lähikirjastoni opuksissa. Päätin silti hakea, avoimin mielin luottaen, että tämä on lähimpänä sitä “minun juttuani” (mikä se juttu nyt ylipäätään olisikaan). Ajattelin, että puheviestinnässä olisi keskiössä monien minua kiehtovien tieteenalojen ydin: ihminen. Ja olin oikeassa. 

Ihminen ja ihmisten toiminta ovat puheviestinnän ydintä. Ihmisethän viestivät ihan kaikkialla ja ihan koko ajan. Ihmiset vuorovaikuttavat keskenään niin teknologian avulla kuin myös kasvokkain. Olen oppinut, että jopa katsekontakti hississä on viesti.  

Fuksivuoden aikana olenkin yllättynyt positiivisesti siitä, miten puheviestinnän oppeja voi yhdistää heti käytäntöön, eri elämän osa-alueisiin ja esimerkiksi sivuaineisiin. Olen hurahtanut oman alani lisäksi yhteiskuntatutkimukseen ja psykologiaan. Kaikista mahtavinta on se, että puheviestinnässä opitut asiat peilautuvat sivuaineissa, koska viestintää toden tosiaan on kaikkialla.  

Puheviestinnän opiskelu avaa ovia melkein kaikkialle. Olen oppinut fuksivuoden aikana myös sen, että minustahan voi tulla oikeastaan mitä vaan. Puheviestinnästä ponnahtaneiden uratarinat inspiroivat opiskelemaan omia kiinnostuksenkohteita kuunnellen. Enää minun ei tarvitse stressata sitä, mikä minusta tulee isona. Jos tuntuu, että poliittinen viestintä vetää puoleensa, menen sitä kohti. Jos jonain toisena päivänä minua kiehtoo sosiaalinen media, en epäröi avata silmiäni sille. Olen oivaltanut, että tärkeintä on olla utelias ja kuunnella omaa sydäntään. 

Ensimmäisenä yliopistopäivänä kahdestakymmenestä fuksista suurin osa kertoi, että valitsivat puheviestinnän, koska siinä yhdistyy niin moni asia. Ja monet kertoivat, että on niin vaikea valita monesta kiinnostavasta asiasta ja alasta sitä yhtä oikeaa. Minusta tämä oli ja on positiivinen ilmiö. Saimme fuksiporukkaamme kasallisen oppijoita, jotka ovat selkeästi tiedonhaluisia ja uteliaita muuttuvalle maailmalle. Aikaisemmin pidin itseäni hankalana opiskelijana, kun en tiennyt tarkkaa suuntaani. Nyt tiedän, että kiinnostus moneen on voimavarani, johon luotan ja millä pääsen vielä pitkälle.

Rosanna Lyytinen 

rosanna.lyytinen(at)tuni.fi 

Instagram: rosebey 

Viestintävastaavan kuulumiset

Viestintävastaavan kuulumiset

Moikka!

Uskomatonta aatella, että siitä on jo vuosi, kun hengailin täällä Reettoreiden nettisivuilla etsien tietoa mun tulevasta alasta – ja tässä mää nyt oon vuosi myöhemmin. Toimin meidän ainejärjestön hallituksessa viestintävastaavana Rosannan kanssa & tällä hetkellä lähettelen meidän jäsenistölle uutiskirjeitä ja päivittelen somea! Oon tykänny paljon, koska oon saanu vähän jo tätä oman alan kokemusta pestin kautta.

Mun fuksivuosi on ollut hyvin tapahtumarikas – on tullu pyörittyä niin haalaribileissä, trampoliiniparkissa kuin tuutoreiden järkkäämissä tapahtumissa! Muutin Oulusta Tampereelle elokuun lopussa ja VR:n juna-aikataulut on tullutkin hyvin tutuiksi. Ensin jännitti ihan hulluna muuttaa pois kotoa, kun olin kuitenkin ihan vasta päässy lukiosta. Kuitenkaan en oo katunu päivääkään muuttoa Tampereelle.

Fuksisyksyn suosikkitapahtumia on ollut muun muassa tutorkämppä-approt, missä päästiin kierteleen tuutoreiden asuntoja ja suorittaan erilaisia tehtäviä. Saatiin me reettorikastekin Kalevan maauimalassa samalla, kun vannottiin Reettorivala. On ollu myös ihanaa saada uusia ystäviä, joista on tullut jo lyhyessä ajassa mulle tosi tärkeitä. Oon ihmisenä vähän varautuneempi, joten koen että jo tää syksy on auttanu mua pääseen pois mun mukavuusalueelta – oon käyny niin salaseuran järkkäämillä jatkoilla kuin teekkarisaunalla ja oikeesti pitänyt hauskaa. Arvostan näitä kaikkia uusia kokemuksia ja toivon, että tulevat opiskeluvuodet tuo paljon uutta ja jännittävää mukanaan.

Kyllä tää fuksivuosi on tuonut mukanaan myös haasteita. On pitänyt opetella uusia toimintatapoja ja yliopiston rakenteita ja totta puhuakseni, oon edelleen hiukan hukassa. Onneksi yliopisto on täynnä avuliaita ihmisiä, joilta oon päässy kyseleen apua erinäisissä tilanteissa & kaverit on tukenu kun asiat ei oo menny toivotulla tavalla.

Mut on ehkä eniten yllättänyt se, kuinka erilaisiin työtehtäviin me puheviestijät oikeestaan voidaan valmistua ja se on musta tosi kivaa! Yks haluaa markkinointiviestintätoimistoon, toinen työhyvinvoinnin pariin ja kolmas esiintymiskouluttajaksi. Lista on melkeen yhtä pitkä kuin opiskelijamäärä. Mulle itelle on myös selkiytynyt, että mitkä on tässä vaiheessa mun vahvuuksia & mitä mun kannattaa vielä kehittää, jotta musta tulis parempi vuorovaikuttaja.

Saa nähdä, mikä mun unelma-ammatiksi on muotoutunut viiden vuoden päästä. Siihen asti voin vaan tunnustella jalalla jäätä ja kattoo mihin suuntaan mun jäälautta ajelehtii.

 
– Sonja Mansikkamäki

Kokouskuulumiset 11/18 ja syyskokous

Hei vaan kaikki reettorit ja reettorimieliset!

Niin koitti tänäkin vuonna syyskokouksen aika. Sitä ennen kuitenkin järjestettiin Reettorit ry:n kuluvan hallituskauden 11. kokous. Kokouksen pääasiallisena tarkoituksena oli tarkastaa toimintasuunnitelma ja talousarvio, jotta nämä voidaan esitellä syyskokouksessa jäsenistölle. Kävimme toimintasuunnitelman yhteisesti läpi ja hioimme sen yksityiskohtia. Teimme myös pieniä muutoksia talousarvioon. Kokouksessa ehdimme keskustella myös aiemmin kerätystä yhdenvertaisuuskyselystä ja mietimme keinoja, joilla toteuttaa yhdenvertaisuutta vielä aiempaakin paremmin. Luonnollisesti kokoukseen kuului myös budjetointia viimeisiin tapahtumiin ja Reettorit ry:n yhteistyökumppaneiden joulukortteihin.

Syyskokouksessa kävimme aluksi läpi talousarvion ja toimintasuunnitelman. Toimintasuunnitelmaan tehtiin vielä jäsenistön toiveesta pieniä muutoksia muun muassa VIP-pesiksen kuvailuun liittyen. Rahastonhoitajamme Julia Stolp esitteli tarkemmin talousarviota ja se hyväksyttiin kokouksessa yhteisesti.

Syyskokouksen jännittävimpiä hetkiä oli tietysti uuden hallituksen ja toimihenkilöiden valinta. Upean puheenjohtajan lisäksi hallitukseen valikoitui kymmenen upeaa jäsentä. Ensi kaudella puheenjohtajana toimii Ville Jäppinen ja hallituksen jäseniä ovat Rosa Jussilainen, Esko Nieminen, Vilma Hovi, Anni Hakala, Meri Vuolle, Janina Paananen, Eevi Pitkänen, Sonja Mansikkamäki, Ida Partala ja Rosanna Lyytinen. Vastuutehtävät jaetaan myöhemmin uuden hallituksen kesken. Syyskokouksessa valittiin myös toimihenkilöitä eri pesteihin, ja R.etun päätoimittajasta päästiin äänestämään. Lopulta päätoimittajaksi valikoitui Anni Piiroinen. Tulevalla kaudella nettisivuvastaavana puolestaan toimii Vilma Hovi ja vuosijuhlista vastaa Rosa Jussilainen. Lämpimät onnittelut vielä kaikille valituille, olette huikeita!

Tässä oli tämän sihteerin viimeiset kokouskuulumiset. Kiva, kun olette seurailleet juttuja! Toivottavasti olette pysyneet ainakin vähän paremmin kärryillä siitä, mitä hallituksen kokouksissa oikein tapahtuu.

Tavataan siis tulevaisuudessa joissain muissa merkeissä

Ilona Vuori, (vielä hetken) Reettorit Ry:n sihteeri

Viestintävastaavuuden esittely

Pöhinää viestinnästä

Moikka!

Me ollaan Anni ja Vilma ja ollaan toimittu tänä vuonna Reettoreiden viestintävastaavina. Meidän vastuulla on siis ollut reettoreiden Facebookin, Instagramin ja Twitterin sisällöntuotanto, viikoittain ilmestyvän uutiskirjeen kokoaminen sekä yleisesti tiedottaminen. Tänä vuonna viestintävastaavina uudistimme uutiskirjeen ulkonäön sekä loimme reettoreille LinkedIn-tilin. Aloitimme myös tänä vuonna reettoreiden viestintästrategian luonnostelun.

Viestintävastaavana hoidamme reettoreiden sisäistä ja ulkoista viestintää. Viestintävastaavan tehtävänä on hoitaa reettoreiden brändäystä sosiaalisessa mediassa ja pitää huolta, että tieto kulkee monia kanavia pitkin jäsenistölle. Viestintävastaavan täytyy olla hyvin tietoinen reettoreita koskettavista asioista, kuten erilaisista tapahtumista niin ainejärjestömme sisällä kuin yliopiston laajuisestikin. Viestintävastaavan kannattaa kuulua monille eri sähköpostilistalle ja lukea niistä tulevia tiedotteita ja koota sieltä jäsenistölle oleellista tietoa laitettavaksi esimerkiksi uutiskirjeeseen.

Koska viesintävastaavia on kaksi, olemme jakaneet vastuualueet niin, että keväällä toinen vastasi Facebookista sekä uutiskirjeestä ja toinen Twitteristä sekä Instagramista. Syksyllä vaihdoimme osat päikseen. Viestintävastaavana on ollut mukava päästä vaikuttamaan reettoreiden brändiin ja siihen, miten reettorit näkyvät sidosryhmilleen. Olemme saaneet myös arvokasta kokemusta monikanavaisesta sisällöntuotannosta.

Itse olemme erityisesti pitäneet uutiskirjeiden tekemisestä sekä insta-storyjen päivittämisestä. Viestintävastaavan homma on melko vapaata ja luovaa, mutta haluamme jatkuvuuden säilyttämiseksi ja brändäystä tehostaaksemme noudattaa tiettyjä raameja. Olemme kuluneen hallituskauden aikana pyrkineet erityisesti yhdenmukaistamaan reettoreiden viestinnän visuaalisuutta, mikä näkyy esimerkiksi väri- ja fonttivalinnoissa. Olemme myös pyrkineet saamaan ainejärjestömme maskottia Jullia näkyvämmäksi ja viestintävastaavan epävirallisena hommana on myös vappuna 2017 luodun @reettorijulli -tilin ylläpitäminen ja päivittäminen.

Viestintävastaavana olet ajankohtaisesti perillä missä mennään tapahtumien ja ainejärjestömme toiminnan suhteen ja saat mahdollisuuden päästä kehittämään reettoreiden viestintää Suomen parhaaksi. Kysymyksiä pestistä saa heittää kummalle tahansa meistä tai vaikka molemmille, jos toisen vastaus ei tyydytä.😊 Syyskokouksessa nähdään!

 

Pöhistään kun tavataan.

Terkuin,

Vilma ja Anni

Sosiaalipoliittisen vastaavuuden esittely

Sosiaalipoliittisen vastaavuuden esittely

Sosiaalipoliittinen vastaava muistuttaa opiskelijoita pitämään huolta itsestään ja toisistaan

Olen Kati Aaltonen ja toimin kaudella 2018 Reettoreiden sosiaalipoliittisena vastaavana. Ainejärjestössämme sopo vastaa asumiseen, toimeentuloon, terveyteen ja hyvinvointiin liittyvistä asioista. Reettoreilla on erikseen nimetty yhdenvertaisuusvastaava ja ympäristövastaava, joiden tehtävät ovat lähellä myös sopon sydäntä. Viimeisimmässä Tamyn järjestämässä sopo-tapaamisessa keskusteltiin YTHS:n roolista sote-uudistuksessa ja opiskelijoiden toimeentulosta kesän aikana.

Sopon vastuulle kuuluu järjestää syksyisin Reettoreiden Hyvä Teko -tempaus. Viime vuosina olemme muun muassa keränneet joululahjoja vähävaraisille perheille ja käyneet verenluovutuksessa. Tänä syksynä reettorit auttoivat asunnottomia järjestämällä hygieniatuotteiden keräyspisteen yliopistolle. Auta asunnotonta – lahjoita hygieniatuotteita -tapahtuma keräsi paljon kiinnostuneita Facebookissa ja lahjoittajia kävi yli 50. Muitakin tapahtumia voi ideoida vaikka yhteistyössä tapahtumavastaavan kanssa. Esimerkiksi keväällä 2018 rentouduimme Rauhaniemen kansankylpylässä.

Yliopistolla järjestetään sopon vastuualueisiin liittyviä tapahtumia, joita kannattaa mainostaa jäsenille. Vuonna 2018 tällaisia olivat esimerkiksi Hyvinvointiviikko, YTHS-päivä, Mielenterveyspäivä ja Toimeentuloinfo. Opiskelijoille järjestettävistä tapahtumista ja muista ajankohtaisista asioista sopo saa tietoa sopotoimijoiden sähköpostilistalta ja Facebook-ryhmästä. Tapahtumiin voi yleensä osallistua matalalla kynnyksellä. Esimerkiksi keväällä 2018 kirjoitimme toisillemme kehuja opiskelijoiden mielenterveyspäivän hengessä. Sopo välittää tietoa reettoreille uutiskirjeen, Facebookin ja WhatsApp-ryhmän kautta. Jäseniä voi välillä muistuttaa myös Kela-asioista, kuten kesän opintotuen hakemisesta, asumistuen vuositarkistuksesta ja vastaamisesta selvityspyyntöön opintojen edistymisestä.

Tule juttelemaan sopolle, jos kohtaat pulmia esimerkiksi asunnon metsästyksessä, Kelan tukiviidakossa tai YTHS:n takaisinsoittopalvelussa. Sopo ohjaa sinut oikean tahon luokse, jos ei osaa itse olla avuksi.

 

Ystävällisin terveisin

sopo-Kati

Tuutorivastaavuuden esittely

Tuutorivastaavuuden esittely

Pieni pala tuutorivastaavan maailmaa

Heippa! Olen Anni Hakala, ja tänä vuonna olen toiminut hallituksessa tuutorivastaavana. Hain hallitukseen päästäkseni nimenomaiseen pestiin, sillä se tuntui luonnolliselta jatkumolta edellisen vuoden tuutoroinnille. Tuutorivastaavuus kiehtoi minua, sillä se pitää sisällään hyvin monenlaista toimintaa ja vastuualuetta. Halusin myös päästä kehittämään tuutoritoimintaa ainejärjestössämme!

Toisin kuin ehkä saattaisi luulla, alkavat tuutorivastaavan hommat heti alkuvuodesta, sillä haalarisponsoreita aletaan keräämään mahdollisimman ajoissa. Kevätpuolella tuutorivastaavan hommiin kuuluu myös tuutorihaun organisointi ja valintojen teko. Lisäksi täytyy pitää huoli siitä, että kaikki tuutorit saavat asianmukaisen koulutuksen. Syksyn aikataulu ja tapahtumien suunnittelu tapahtuu myös jo ennen kesälaitumille siirtymistä. Kesäkään ei ole vastaavalle pelkkää lomailua, sillä pääsykoetulosten tultua täytyy sisään päässeille kirjoittaa infomaileja sekä kerätä heidän yhteystietojaan.

Suurin painotus koko tuutoritoiminnassa on kuitenkin syksyllä, kun opinnot vihdoin alkavat. Kaiken taustatyön jälkeen tämä näkyvin osa tuutorointia on myös se kaikista mukavin ja palkitsevin. Uudet fuksit tulevat helposti tutuksi järjestäessä kaikennäköisiä tapahtumia ja hullutuksia heidän päänsä menoksi. Ahkeralla tuutoritiimillä olemmekin saaneet järjestettyä ennätyksellisen paljon tapahtumia tänä syksynä!

Tuutorivastaavuus on hyvin vastuullinen homma, joka vaatii järjestelmällisyyttä, organisaatiokykyä sekä joustavuutta. Tehtävä on kuitenkin ollut täysin kaiken vaivan arvoinen, ja onnistuneet tapahtumat sekä mukavat kommentit fukseilta ovat hyvin palkitsevia. Tuutorivastaavana pääsee ehdottomasti hyvin sisään ainejärjestötoimintaan!

Jos tuutoritoiminta innostaa, ja haluaisit päästä kehittämään toimintaa entisestään, älä epäröi kysyä lisää! Kerron mielelläni 😊

 

Anni Hakala

Tuutorivastaava

Työelämävastaavuuden esittely

Mitä tekevät Reettoreiden työelämävastaavat?

Me ollaan Vilma ja Julia, eli Reettoreiden tämän vuoden työelämävastaavat. Ennen meidän kautta työelämävastaavan pesti on ollut olemassa vasta yhden vuoden ajan, joten pääsimme kehittämään pestiä melko vapaasti haluamaamme suuntaan.

Työelämävastaavien tärkein tehtävä on sidosryhmäsuhteiden hoitaminen yritysten, muiden viestinnän ainejärjestöjen sekä alumnien kanssa. Yritysyhteistyön muotoja voivat olla esimerkiksi tutustumisvierailut kiinnostaviin työelämäkohteisiin tai ajankohtaisiin aiheisiin liittyvät koulutusiltapäivät. Meidän kaudella on tähän mennessä vierailtu Poliisilla ja Saarioisilla, minkä lisäksi järjestimme kirjallisuudenopiskelijoiden ainejärjestön Teeman kanssa Viesti ry:n vetämän LinkedIn-työpajan. Järjestimme myös blogikirjoituskilpailun jäsenistölle yhteistyössä viestintätoimisto Kumu Communicationsin kanssa jatkaen aiemmasta tutustumisvierailusta alkanutta yhteistyötä. Kilpailuun osallistuttiin kertomalla aiheesta, josta haluaisi kirjoittaa Kumun nettisivuille, ja Kumun valitseman suosikki-idean keksijä sai tekstinsä julki Kumun blogissa. Olemme tehneet yhteistyötä myös muiden viestinnän ainejärjestöjen kanssa, esimerkiksi Voimisto Oy:n Olli Vainion vetämässä yritysyhteistyöillassa, jossa vaihdoimme ajatuksia ja hyväksi havaittuja työtapoja Median ja Parkun kanssa.

Eniten tänä vuonna meitä on työllistänyt perustamamme Reettorit ry:n mentorointiohjelma, jossa reettorialumnit mentoroivat maisterivaiheen opiskelijoita. Ohjelmasta kaavaillaan vuosittaista perinnettä, joten tulevatkin työelämävastaavat pääsevät järjestämään ohjelmaa ja seuraamaan läheltä mentorointiporukan inspiroivaa vuotta. Mentorointiohjelma työllistää työelämävastaavia erityisesti keväällä, kun taas syksyllä vetovastuu siirtyy enemmän mentoripareille itselleen. Mentorointiohjelman kautta on ollut kiva päästä tutustumaan jo työelämässä oleviin reettorikollegoihin, ja olemme oppineet paljon pitkän aikavälin projektin hallinnasta.

Tänä vuonna olemme olleet mukana myös Berliinin excursion valmisteluissa työelämävierailukohteiden osalta. Pääsimme hyödyntämään pestin kautta hankittuja verkostoja, sillä vierailimme alumnimme Jennin työpaikalla Zalandolla. Excutiimin lisäksi olemme olleet mukana sponssitiimissä, jossa on kerätty sponsoreita esimerkiksi haalareita, r.etua, nettisivuja ja ainejärjestötilaa varten.

Meillä on ollut tämän pestin parissa hauska ja antoisa vuosi. Pestillä ei ollut vielä vakiintuneita raameja, joten oli kiva päästä näkemään kättemme jälki konkreettisesti. Kaikkea ei yhdessä vuodessa ehdi, joten ensi vuodellekin jäi ideoita niin ettei seuraavien työelämävastaavien tarvitse lähteä ihan tyhjästä liikkeelle. Pestiä pääsee edelleen kehittämään haluamaansa suuntaan oman kiinnostuksen ja jäsenistön toiveiden mukaan. Jos työelämävastaavuus yhtään kiinnostaa, voimme lämpimästi suositella, sillä tämä on ollut palkitsevaa ja monipuolista. Kaupanpäällisiksi saa uusia tuttavuuksia ja hyvän lisän cv:een.

Jos työelämävastaavuudesta on kysyttävää ja haluat kuulla lisää, tule ihmeessä juttelemaan!

 

Terkuin,

Vilma ja Julia

Yhdenvertaisuusvastaavuuden esittely

Yhdenvertaisuusvastaavuuden esittely

Mitä yhdenvertaisuusvastaava tekee?

Olen Reettorit ry:n yhdenvertaisuus- ja koulutuspolitiikkavastaava (tuttavallisemmin yv & kopo) Susanna Kupiainen. Koulutuspolitiikasta voi lukea lisää omasta kohdastaan nettisivuilta, sillä se on valtavan tärkeä osa hallituksen edunvalvontatoimintaa.

Lähdin yhdenvertaisuusvastaavaksi, koska ajattelin, että pestit sopivat hyvin toisiinsa. Tavallaan siis valvon kaikkien etuja sekä koulutuksen että muun yhdenvertaisuuden kannalta, koska koulutuspolitiikkakin on pohjimmiltaan yhdenvertaisuutta eri näkökulmasta. Yhdenvertaisuus on järjestössämme iso juttu. Joka tapahtuman yhteydessä mietitään ruokavalio- ja esteettömyysasioita, ja päätöksissä pyritään ottamaan huomioon kaikki järjestömme vähemmistöt. Suurin osa yhdenvertaisuusvastaavan pestiä onkin näistä asioista muistuttaminen ja huolehtiminen.

Yhdenvertaisuusvastaava järjestää myös vuosittain vähintään yhden tapahtuman. Tänä vuonna tapahtuma on viestinnän saavutettavuuden aamupäivä, jonka meille pitää 21.11. Tampereen seudun näkövammaiset ry. Saavutettavuus viestinnän näkökulmasta on mielestäni tärkeä aihe, koska sitä ei käsitellä opinnoissa, mutta se voi hyvinkin tulla vastaan työelämässä. Viime kaudella tapahtuma oli Metso TALK -keskustelutilaisuus, jossa aiheena oli yhteiskunnan muotteihin sopiminen.

Viime kaudella lanseerattiin yhdenvertaisuuskysely, joka toteutetaan joka syksy. Yhdenvertaisuusvastaavan perehdytyksessä käydään läpi edellisessä kyselyssä esiin nousseet ongelmakohdat ja pyritään aina tekemään mahdollisimman paljon asioiden parantamiseksi. Myös yhdenvertaisuuskyselyyn vastaaminen on äärimmäisen tärkeää, sillä jokaisen mielipide ja näkemys ainejärjestön viihtyvyydestä merkitsee. Yhdenvertaisuusvastaavalle on olennaista tietää mahdollisimman monen jäsenen näkemys järjestömme reiluudesta, jotta muodostuu realistinen kokonaiskuva jäsenistön voinnista. Mikään ongelma tai parannusehdotus ei ole liian pieni kirjoitettavaksi yv-kyselyyn!

Tärkein yhdenvertaisuusvastaavan tehtävä on kuitenkin olla saavutettavissa. Valitettavasti myös korkeakoulumaailmassa tulee tilanteita, joissa kiusaamista tai häirintää esiintyy. Tällöin voi olla yhteydessä yhdenvertaisuusvastaavaan, puheenjohtajaan tai suoraan Tamyn häirintäyhdyshenkilöihin. Kaikki tilanteet käsitellään luottamuksellisesti ja häirintää tai kiusaamista kohdanneen henkilön ehdoilla.

Jos on kysyttävää tai huolia liittyen joko koulutuspolitiikkaan tai yhdenvertaisuuteen (tai mihin tahansa) tai tämä pesti kiinnostaa ensi kautta ajatellen, aina saa etsiä käsiinsä tai laittaa viestiä!

 

Susanna

Ympäristö- ja ainejärjestötilavastaavuuden esittely

Ympäristö- ja ainejärjestötilavastaavuuden esittely

Ympäristö- ja ainejärjestötilavastaava

Olen reettoreiden ympäristö- ja ainejärjestötilavastaava Anni Piiroinen. Hallitustoimintaan lähdin uteliasuudesta ja mielenkiinnosta, sillä edellisvuonna jäi harmittamaan, kun en ollut mukana. Vastuualueet kiinnostivat, sillä olen itse kiinnostunut ympäristöasioista, kierrätyksestä, kestävästä kehityksestä, kasvissyönnistä sekä ainejärjestökulttuurin ylläpitämisestä ja kehittämisestä. Tarkoituksena ei ole kuitenkaan toimia ideologioita tuputtavana ja kierrätystä vahtaavana vihreänä pikkupoliisina, vaan huolehtia, että ainejärjestömme toimii mahdollisimman ekologisesti ja kestävän kehityksen periaatteita noudattaen. Uuden ainejärjestötilan saatuamme päätin, että haluan integroida ainejärjestötila -ja ympäristövastaavan pestit yhteen ja toteuttaa niitä käsi kädessä.

Ympäristövastaavana tehtäviini kuuluu muun muassa huolehtia, että käytämme kokouksissamme ja muissa tapahtumissamme pääsääntöisesti Reilun kaupan kahvia ja teetä, sillä olemme allekirjoittaneet Reilun kaupan korkeakoulun sitoumuksen. Ainejärjestötilastamme löytyy diplomikin kyseisen arvonimen omaamisesta. Lisäksi huolehdin, että kierrätämme jätteemme asianmukaisesti ja käytämme mahdollisimman usein omia kahvikuppejamme pahvisten tai muovisten, epäekologisten ja maapalloa saastuttavien mukien sijaan.

Aikaisempina vuosina ympäristövastaava on järjestänyt muun muassa vegaanipäivän ja kirpputorikierroksen sekä hankkinut reettoreille myyntiin omalla logolla varustetut kangaskassit. Ympäristövastaavan tulee vuosittain organisoida vähintään yksi ympäristötapahtuma ja tänä vuonna olen ollut järjestämässä kirpputoria yhdessä Vostok ry:n kanssa kestävän kehityksen hengessä. Marraskuussa vien halukkaat reettorit Sampolaan kuuntelemaan Hurmaavan surmaava kulutus -nimistä paneelia, jossa keskustellaan kulutuksesta, kestävästä kehityksestä ja maapallon tulevaisuudesta. Lisäksi olen ympäristövastaavana hankkinut ainejärjestötilaan kierrätysastioita, joita toivon, tai oikeastaan vaadin, jäsenten käyttävän. Lisäksi otin osaa BanaaniFlashmobiin, jossa jaoimme halukkaille Reilun kaupan banaaneja ja keräsimme allekirjoituksia #tunneketjusi -vetoomukseen vastuullisemman yritystoiminnan edistämiseksi. Keräsimme arviolta 130 nimeä vetoomukseen sekä kirjallisesti, että sähköisesti ja jaoimme banaaneja yhteensä 54kg.

Ainejärjestötilavastaavuuden kehitimme tänä vuonna uutena pestinä, kun viime vuoden lopulla saamamme tila pääsi viimeinkin käyttöömme. Huolehdin, että tilassa noudatetaan sille räätälöityjä sääntöjä, jotka löytyvät tilasta kehystettyinä, ja että siellä käyttäydytään asianmukaisesti. Lisäksi tehtäviini kuuluu tilan sponsorien hankkiminen ja viihtyvyyden ylläpitäminen ja parantaminen. Muun muassa Moccamaster on tukenut tilamme käyttöönottoa kahvinkeittimellä ja Viesti ry läppärityynyillä.

Mikäli ympäristö- tai aj-tilavastaavuus kiinnostaa tai toiminnalle on mielestäsi aiheellista antaa risuja tai ruusuja, tuu ihmeessä nykäsemään vaikka poninhännästä. Olis typerää olettaa, että ihmiset kyykistyis hobitin tasolle nykästäkseen hihasta.

 

Anni Piiroinen
Ympäristö- ja ainejärjestötilavastaava

Kokouskuulumisia 10/2018

Heipparallaa!

Syksy etenee ihan hurjaa vauhtia ja hallituskin on aloittanut loppukirin. Vuoden kymmenennessä kokouksessa suunniteltiin loppuvuoden tapahtumia, joita muuten riittää. Loppuvuoteen mahtuu myös monenmoisia kyselyjä, muun muassa yhdenvertaisuuskysely. Pidähän siis sähköpostiasi silmällä.

Kopot järjestävät lukuvuoden viimeiset Reettorikahvit 14.11 klo 13. Työelämävastaavat puolestaan ovat järjestäneet meille vierailun mainostoimisto Propagandaan 15.11. Vuoden ympäristötapahtumana jäsenistö pääsee vierailemaan Hurmaavan surmaavaan koulutukseen ja yhdenvertaisuustapahtumassa 21.11 pääsemme kuulemaan Tampereen seudun näkövammaisten liiton toimintaan. Kulttuuritapahtumana järjestetään vierailu Nätyn varmasti mahtavaan Peruskiviä-esitykseen.

Syksyyn mahtuu myös sitsit, sillä sitsaamme poikkitieteellisesti Cortexin ja Interaktion kanssa 27.11. Syksyn perinteinen Rip-tapahtuma järjestetään tramboliiniparkissa, joten jos kaipaat korkeuksiin, niin olehan kuulolla. Maistereillekin on omaa ohjemaa, joten jos haluat päästä purkamaan sydäntäsi ja ihan vaan hengailemaan maisterivaiheen opiskelijoiden kanssa niin 14.11 se on mahdollista.

Marraskuussa juhlitaan isosti kaikki yhdessä kulunutta lukuvuotta Reettoreiden pikkujoulugaalassa. Lisäinfoa tapahtumasta tulee marraskuun alussa, mutta kannattaa jo varata 23.11 vapaaksi reettorimeiningeille!

Tänä syksynä hallitus ahertaa vielä toimintasuunnitelman ja talousarvion parissa. Niihin jäsenistö pääsee tutustumaan syyskokouksessa 21.11.

Kaikkea kivaa siis luvassa, kyllä näillä tästä syksystä selviää.

Tsemppiä marraskuun aherruksiin toivottelee,

Ilona Vuori, Reettorit Ry:n sihteeri