Sosiaalipoliittisen vastaavuuden esittely

Sosiaalipoliittinen vastaava muistuttaa opiskelijoita pitämään huolta itsestään ja toisistaan

Olen Kati Aaltonen ja toimin kaudella 2018 Reettoreiden sosiaalipoliittisena vastaavana. Ainejärjestössämme sopo vastaa asumiseen, toimeentuloon, terveyteen ja hyvinvointiin liittyvistä asioista. Reettoreilla on erikseen nimetty yhdenvertaisuusvastaava ja ympäristövastaava, joiden tehtävät ovat lähellä myös sopon sydäntä. Viimeisimmässä Tamyn järjestämässä sopo-tapaamisessa keskusteltiin YTHS:n roolista sote-uudistuksessa ja opiskelijoiden toimeentulosta kesän aikana.

Sopon vastuulle kuuluu järjestää syksyisin Reettoreiden Hyvä Teko -tempaus. Viime vuosina olemme muun muassa keränneet joululahjoja vähävaraisille perheille ja käyneet verenluovutuksessa. Tänä syksynä reettorit auttoivat asunnottomia järjestämällä hygieniatuotteiden keräyspisteen yliopistolle. Auta asunnotonta – lahjoita hygieniatuotteita -tapahtuma keräsi paljon kiinnostuneita Facebookissa ja lahjoittajia kävi yli 50. Muitakin tapahtumia voi ideoida vaikka yhteistyössä tapahtumavastaavan kanssa. Esimerkiksi keväällä 2018 rentouduimme Rauhaniemen kansankylpylässä.

Yliopistolla järjestetään sopon vastuualueisiin liittyviä tapahtumia, joita kannattaa mainostaa jäsenille. Vuonna 2018 tällaisia olivat esimerkiksi Hyvinvointiviikko, YTHS-päivä, Mielenterveyspäivä ja Toimeentuloinfo. Opiskelijoille järjestettävistä tapahtumista ja muista ajankohtaisista asioista sopo saa tietoa sopotoimijoiden sähköpostilistalta ja Facebook-ryhmästä. Tapahtumiin voi yleensä osallistua matalalla kynnyksellä. Esimerkiksi keväällä 2018 kirjoitimme toisillemme kehuja opiskelijoiden mielenterveyspäivän hengessä. Sopo välittää tietoa reettoreille uutiskirjeen, Facebookin ja WhatsApp-ryhmän kautta. Jäseniä voi välillä muistuttaa myös Kela-asioista, kuten kesän opintotuen hakemisesta, asumistuen vuositarkistuksesta ja vastaamisesta selvityspyyntöön opintojen edistymisestä.

Tule juttelemaan sopolle, jos kohtaat pulmia esimerkiksi asunnon metsästyksessä, Kelan tukiviidakossa tai YTHS:n takaisinsoittopalvelussa. Sopo ohjaa sinut oikean tahon luokse, jos ei osaa itse olla avuksi.

 

Ystävällisin terveisin

sopo-Kati