Ympäristö- ja ainejärjestötilavastaavuuden esittely

Ympäristö- ja ainejärjestötilavastaava

Olen reettoreiden ympäristö- ja ainejärjestötilavastaava Anni Piiroinen. Hallitustoimintaan lähdin uteliasuudesta ja mielenkiinnosta, sillä edellisvuonna jäi harmittamaan, kun en ollut mukana. Vastuualueet kiinnostivat, sillä olen itse kiinnostunut ympäristöasioista, kierrätyksestä, kestävästä kehityksestä, kasvissyönnistä sekä ainejärjestökulttuurin ylläpitämisestä ja kehittämisestä. Tarkoituksena ei ole kuitenkaan toimia ideologioita tuputtavana ja kierrätystä vahtaavana vihreänä pikkupoliisina, vaan huolehtia, että ainejärjestömme toimii mahdollisimman ekologisesti ja kestävän kehityksen periaatteita noudattaen. Uuden ainejärjestötilan saatuamme päätin, että haluan integroida ainejärjestötila -ja ympäristövastaavan pestit yhteen ja toteuttaa niitä käsi kädessä.

Ympäristövastaavana tehtäviini kuuluu muun muassa huolehtia, että käytämme kokouksissamme ja muissa tapahtumissamme pääsääntöisesti Reilun kaupan kahvia ja teetä, sillä olemme allekirjoittaneet Reilun kaupan korkeakoulun sitoumuksen. Ainejärjestötilastamme löytyy diplomikin kyseisen arvonimen omaamisesta. Lisäksi huolehdin, että kierrätämme jätteemme asianmukaisesti ja käytämme mahdollisimman usein omia kahvikuppejamme pahvisten tai muovisten, epäekologisten ja maapalloa saastuttavien mukien sijaan.

Aikaisempina vuosina ympäristövastaava on järjestänyt muun muassa vegaanipäivän ja kirpputorikierroksen sekä hankkinut reettoreille myyntiin omalla logolla varustetut kangaskassit. Ympäristövastaavan tulee vuosittain organisoida vähintään yksi ympäristötapahtuma ja tänä vuonna olen ollut järjestämässä kirpputoria yhdessä Vostok ry:n kanssa kestävän kehityksen hengessä. Marraskuussa vien halukkaat reettorit Sampolaan kuuntelemaan Hurmaavan surmaava kulutus -nimistä paneelia, jossa keskustellaan kulutuksesta, kestävästä kehityksestä ja maapallon tulevaisuudesta. Lisäksi olen ympäristövastaavana hankkinut ainejärjestötilaan kierrätysastioita, joita toivon, tai oikeastaan vaadin, jäsenten käyttävän. Lisäksi otin osaa BanaaniFlashmobiin, jossa jaoimme halukkaille Reilun kaupan banaaneja ja keräsimme allekirjoituksia #tunneketjusi -vetoomukseen vastuullisemman yritystoiminnan edistämiseksi. Keräsimme arviolta 130 nimeä vetoomukseen sekä kirjallisesti, että sähköisesti ja jaoimme banaaneja yhteensä 54kg.

Ainejärjestötilavastaavuuden kehitimme tänä vuonna uutena pestinä, kun viime vuoden lopulla saamamme tila pääsi viimeinkin käyttöömme. Huolehdin, että tilassa noudatetaan sille räätälöityjä sääntöjä, jotka löytyvät tilasta kehystettyinä, ja että siellä käyttäydytään asianmukaisesti. Lisäksi tehtäviini kuuluu tilan sponsorien hankkiminen ja viihtyvyyden ylläpitäminen ja parantaminen. Muun muassa Moccamaster on tukenut tilamme käyttöönottoa kahvinkeittimellä ja Viesti ry läppärityynyillä.

Mikäli ympäristö- tai aj-tilavastaavuus kiinnostaa tai toiminnalle on mielestäsi aiheellista antaa risuja tai ruusuja, tuu ihmeessä nykäsemään vaikka poninhännästä. Olis typerää olettaa, että ihmiset kyykistyis hobitin tasolle nykästäkseen hihasta.

 

Anni Piiroinen
Ympäristö- ja ainejärjestötilavastaava