Rahastovastaavuuden esittely

Mitä tekee Reettoreiden rahastonhoitaja?

Olen Julia Stolp ja toimin nyt toista kautta Reettoreiden rahastonhoitajana. Rahiksen pesti on meidän humanistihallituksessa usein sellainen, johon on vaikeinta löytää tekijä. Vaikka homma ehkä kuulostaa tylsältä numeroiden pyörittelyltä, itse olen viihtynyt pestissä hyvin ja kokenut sen hyödylliseksi valinnaksi.

Rahastonhoitajan tehtäviin kuuluu yhdistyksen talouden suunnittelu, rahaliikenteen seuranta ja hallituskauden taloudenpidon dokumentointi. Käytännössä siis laadin talousarvion, maksan laskuja, huolehdin siitä, että kaikki laskut ja tapahtumien osallistumismaksut Reettoreiden suuntaan tulevat maksetuiksi ja muistuttelen niistä tarvittaessa, pidän hallituksen ajan tasalla taloustilanteesta ja teen kirjanpidon sekä kauden päätteeksi tilinpäätöksen. Rahiksen tontille kuuluvat myös mm. haalarimerkkien ja kangaskassien myynti sekä jäsenlistan ylläpitäminen.

Aika moni juttu ainejärjestötoiminnassa vaatii rahaa, ja rahiksella on ehkä eniten sananvaltaa sen käytössä – ihan vain siitä syystä, että rahastonhoitaja on taloustilanteesta kaikista parhaiten perillä. Tästä pestistä käsin pääsee siis vaikuttamaan aika paljonkin kaikkeen Reettoreiden toimintaan. Vastuuta rahankäytöstä ei silti tarvitse kantaa yksin, vaan se on koko hallituksen yhteinen – ja siksi on tärkeää pitää hallituslaiset hyvin ajan tasalla, jotta kaikilla on mahdollisuus arvioida budjetointipäätöksiä realistisesti. Vastuun vastapainoksi pesti tarjoaa paljon vapautta, sillä aikataulusitoumuksia ei juurikaan ole, ja hoidettavat asiat voi sovittaa omiin aikatauluihin muilta kyselemättä.

Rahiksen pesti on CV:ssä hyvä tapa osoittaa kykyä kantaa myös taloudellista vastuuta ja hallita suuria kokonaisuuksia huolellisesti. Vaikkei ihan näiden asioiden parissa ikinä työskentelisikään, on raha niin kiinteä osa (työ)elämää, ettei varmasti ole pahitteeksi ymmärtää taloudesta jotakin myös yhdistyksen näkökulmasta. Moni perusperiaate pätee yhtä hyvin yrityksiin, mikä on hyvä pitää mielessä, jos yrittäjyys saattaisi tulevaisuudessa kiinnostaa.

Syyskokous ja uuden hallituksen valinta lähestyy, ja rahiksen pestiin muiden mukana tarvitaan uusi tekijä. Jos Reettoreiden talous kiinnostaa, ota ihmeessä yhteyttä, niin jutellaan!

 

Terkuin,

Julia