Fuksin fiilikset

Millaista on opiskella puheviestintää?

Tuntuu, että vuosi on hurahtanut ohi vauhdilla. Vastahan tutustuimme tuutoreiden kanssa koulun tiloihin sekä ihmettelimme, miten kurssitarjotin toimii. On hassua ajatella, että tuosta kaikesta on kulunut jo lähes lukuvuoden verran.

Muistan syksyllä tuskailleeni, etten varmasti tule muistamaan kaikkia tulevia esseiden ja lainaamieni kurssikirjojen palautuspäivämääriä. Ensimmäisinä viikkoina löysin itseni muutamaan otteeseen etsimästä luentosalia tuskastuneena ja erehdyinpä kutsumaan kurssikavereitanikin pariin kertaan aivan väärillä nimillä. Vaikka fuksivuosi onkin vaatinut muutaman muodikkaan myöhästymisen ja kiusaantuneen naurahduksen, on tästä vuodesta jäänyt käteen äärettömän paljon.

Koululle suunnistin ensimmäisen kerran elokuussa, mutta konkreettisesti opinnot alkoivat syyskuun puolella. Fuksivuosi ei kuitenkaan ole ollut pelkkää opiskelua – kuten ehkä arvata saattaa. Jo ensimmäisinä viikkoina me aloittelevat reettorit suuntasimme Pyynikin munkkikahvilaan ja toisinaan osan porukasta saattoi spotata Doriksen tanssilattialta. Alkumetreillä koulupäivät koostuivatkin lähinnä yhdestä luennosta, mutta opintojen edetessä myös lukkarit alkoivat saada täydennystä. Uskon, että eniten totuttelemista yliopistossa on vaatinut se, että aikatauluja on mietittävä enemmän ja itse koulutehtävät poikkeavat melkoisesti lukioajoista. Toki sekin on mahdollista, että ehdin onnistuneesti unohtaa välivuoteni aikana ylipäätään sen, mitä opiskelu on, haha…

Viestinnän opiskelu on ollut yksi haaveistani lukioikäisestä saakka. En ehkä vielä osaa sanoa satavarmaksi, mihin työtehtäviin päädyn valmistuttuani, mutta tiedän suuntani olevan oikea. Viestinnän ja vuorovaikutuksen opinnot ovat osoittautuneet tosi moninaisiksi ja on oikeasti ihan super siistiä opiskella alaa, mikä kiehtoo. Eniten opinnoissa on yllättänyt se, että monet vuorovaikutukseen liittyvät asiat eivät olekaan niin itsestäänselviä kuin saattaisi kuvitella. Opinnot ovat onnistuneet yllättämään useita kertoja ja uskon vahvasti, että näin käy myös jatkossa. Puheviestintä on todella laaja ala ja siihen mahdollista yhdistää sivuaineita omien mielenkiinnon kohteiden mukaan ja koen myös tämän olevan alan ehdoton vahvuus. Tällä tavoin jokainen voi luoda omaa viestintäosaamistaan juuri sellaiseen suuntaan, mikä itselle parhaalta tuntuu.

Tällä hetkellä kesä lähestyykin kovaa vauhtia ja fiilikset tulevaa kohtaan ovat kaikin tavoin hyvät. Tämä haahuileva fuksi löytää itsensä nykyisin jopa oikeisiin luentosaleihin! Siinä ainakin on aihetta juhlaan.

-Aliisa, ensimmäisen vuoden puheviestijä